Otkes: Vika päätykytkimessä aiheutti metron suistumisen kiskoilta Helsingin Oulunkylässä

Otkesin mukaan riskejä pitäisi arvioida nykyistä paremmin raideliikenteen erikoiskuljetuksissa.

Metro Koivusaaren asemalla lokakuussa 2020. Kuva ei liity onnettomuuteen.

13.9. 15:21 | Päivitetty 13.9. 17:17

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut valmiiksi tutkinnan Helsingin Oulunkylässä joulukuussa 2021 tapahtuneesta metron siirtojunan suistumisesta kiskoilta.

Onnettomuus tapahtui, kun peruskorjauksessa ollutta metroa hinattiin rautateitse takaisin metrovarikolle. Juna koostui veturista, metrosta ja mittausvaunusta.

Hinauksen aikana siirtojunassa ilmeni samaan aikaan vika hinausadapterissa ja metron päätykytkimessä. Tämä aiheutti junan katkeamisen ja veturin irtoamisen muusta yhdistelmästä.

Tilapäisen jarrujohdon ominaisuudet ja asennustapa estivät mittausvaunun jarrujen toiminnan, minkä seurauksena metron ja mittausvaunun yhdistelmä törmäsi veturiin ja metron akseli suistui kiskoilta.

Onnettomuus ei johtanut henkilö- eikä ympäristövahinkoihin, mutta metrojuna vaurioitui pahoin törmäyksen ja suistumisen takia.

Otkesin mukaan kuljetukselle oli tehty riskienarviointi, mutta siirto toteutettiin alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeavalla tavalla eikä teknisten ratkaisujen aiheuttamia riskejä tunnistettu.

Tutkinnanjohtaja Lasse Laatta katsoo, että rautatien erikoiskuljetuksiin tulisi suhtautua yhtä suurella tärkeydellä kuin normaaliin liikennöintiin. Hän korostaa riskienarviointia ja ohjeistusta erikoiskuljetuksissa.

Tutkinnan perusteella Otkes antaa kolme turvallisuussuositusta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille ja rautatieliikenteen harjoittajille.

Otkesin mukaan turvallisuusjohtamisjärjestelmien riskienarviointiin pitäisi vastedes kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Alan toimijoiden tulisi lisäksi varmistaa raideliikenteen siirroissa käytettävien laitteiden kunnossapito ja luoda niiden käytölle ohjeistus.

Oikaisu tiistaina 13.9. kello 17.16: Korjattu otsikon virheellinen pääkytkin päätykytkimeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat