Yhtiö teetti Itä-Helsinkiin rahakkaita sijoitusasuntoja vastoin Helsingin ohjeita

Yhtiö sai mailleen rahakkaita sijoitusasuntoja, vaikka Helsingin kaupunki oli erikseen määrännyt alueelle tavallisia omistusasuntoja

Vuosaaren keskustaan on suunnitteilla runsaasti uutta rakentamista.

19.9. 9:31

Yritykset saivat Helsingin kaupungilta mojovat yli puolen miljoonan euron sopimussakot rikkomuksesta asuintaloja koskevissa rakennushankkeissa.

Vuosaaren keskustaan suunniteltiin ja toteutettiin rahakkaita sijoitusasuntoja kaupungin nimenomaisten ohjeiden vastaisesti ja sopimussakon uhalla.

Kyse on Vuosaareen suunnitellusta asuintalosta, johon Helsingin kaupunki määräsi niin sanotun välimuodon asuntoja 6 000 kerrosneliön verran.

Kerrostaloon ei tullut kuitenkaan lainkaan kaupungin määrittelemiä asuntomuotoja vaan talo meni sijoittajille. Käytännössä taloihin tulee siis todennäköisesti vuokra-asuntoja.

Kaupunki oli määrännyt, että alueelle pitäisi rakentaa asumisoikeusasuntoja, lyhyen korkotuen asuntoja tai muita säänneltyjä omistusasuntoja.

Se, millaisia asuntoja asuinalueille rakennetaan, on hyvin oleellista Helsingin alueiden keskinäisen tasa-arvon vuoksi. Vuosaaressa on jo nykyisellään verrattain runsaasti sosiaalista asuntotuotantoa.

Helsingin tavoitteena on mahdollisimman tasapuolinen ja sosioekonomisesti kestävä kaupunki, sanoo Helsingin kaupungin maanhankinnan tiimipäällikkö Peter Haaparinne.

Kyseessä on siksi Haaparinteen mukaan poikkeuksellinen ja vakava sopimusrikkomus, joka aiheuttaa runsaasti monenlaista haittaa ja ikäviä seurauksia.

”Se maksaa Helsingin kaupungille rahaa. Esimerkiksi sotepalvelut ovat kuormitetumpia alueella, jos emme onnistu kaupunkirakenteessa.”

Tavoitteena on Haaparinteen mukaan estää liian yksipuolisten asuinalueiden kehittyminen.

”Näemme, mitä segregaatio aiheuttaa ihan lähinaapurissa esimerkiksi Tukholman seudulla, Göteborgista ja Malmöstä puhumattakaan.”

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa 2020 uuden asumisen ja maankäytön ohjelman, jolla pyritään ehkäisemään alueiden eriarvoisuutta ja niiden jakautumista selvästi hyväosaisiin tai huono-osaisiin.

Vääränlaisten asuntojen toteuttamisesta koitui maanomistajalle Paulig AB:lle ja mukana hankkeessa olleelle YIT:lle 600 000 euron sakko.

”Ymmärrän, että jos yksittäisenä maanomistajana saat 600 000 euroa maksamalla vaikka kaksi miljoonaa euroa enemmän, niin totta helkkarissa se voi houkuttaa. Hölmöilystä kärsivät kuitenkin kaikki”, Haaparinne sanoo.

Pauligilta puolustaudutaan kireällä aikataululla. Asunnoista tuli sijoitusasuntoja, koska kaupungin velvoitteet asumismuodosta tulivat myöhään, Pauligilta kerrotaan.

Vuosaaren metroaseman viereisen asuinalueen suunnittelu oli tuolloin jo alkanut.

Haaparinne kertoo, että kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2016, että AM-ehtoja on sijoitettava myös maankäyttösopimuksiin. Paulig Ab ja kaupunki tekivät maankäyttösopimuksen vuonna 2018.

Haaparinne myöntää, että valtuustopäätös tuli Pauligin kannalta vähän myöhässä. Sen vuoksi maankäyttösopimuksen ehdot eivät kuitenkaan olleet niin tiukat, mitä ne ovat tänä päivänä.

Paulig Ab siirsi vuonna 2018 välimuodon asuntotuotantoa koskevan velvoitteen YIT Suomi Oy:lle. Sopimuksen mukaan YIT maksaa sakon tontinomistajalle ja Paulig sen siitä eteenpäin kaupungille, mikäli omistusasuntoja ei tule kaupungin vaatimaa määrää.

Näin kävikin.

YIT ilmoitti joulukuussa 2021, ettei se tule toteuttamaan tontille välimuodon asuntotuotantoa. Ei, vaikka vaatimuksia omistusmallin asunnoista yritettiin lopulta siirtää alkuperäisestä asuintalosta toiseen Pauligin omistaman tontin taloon Vuosaaressa.

”Aluetta suunniteltiin aikana, jolloin velvoitteita ei vielä ollut ja ne tuli pöydälle liian myöhään. Se oli kaikille hankala tilanne”, sanoo Sarah Tähkälä Paulingin lakiasiainjohtaja.

YIT:n Asuminen-segmentin johtaja Antti Inkilä suostuu vastaamaan HS:lle sähköpostitse yhtiön viestintäpäällikön kautta. Vastauksessaan hän ei näe, että yhtiö olisi tehnyt mitään väärää.

Miksi YIT päätti tietoisesti toimia kaupungin määräyksiä vastaan?

”Aloitimme Vuosaaren Kahvikorttelin rakennustyöt vuonna 2011 ja alueen asunnot valmistuvat vuonna 2023. Markkinatilanteen ja -näkymien muutosten takia päädyimme aikanaan ratkaisuun, jossa rakennamme alueelle vapaarahoitteisia asuntoja”, Inkilä kirjoittaa.

”Vuosaaren alue on kaupunkikehityksen kannalta erityisen kiinnostava ja pidimme tärkeänä sitä, että tuotamme ihmisille uusia koteja sen sijaan, että alueen rakentaminen olisi hidastunut. Noudatimme luonnollisesti tekemäämme sopimusta ja siihen sisältyviä vastuita.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat