Jorvin ruuhkat ”historian hirveimmät”: Ambulanssitkin jäivät jonoon

Hus Akuutin johtaja kuvailee päivää historian hirveimmäksi.

Ambulanssi Jorvin edustalla kesällä 2018.

14.9. 13:56

Espoossa Jorvin sairaalassa päivystys oli niin pahasti ruuhkautunut tiistaina, että ambulanssilla saapuvatkin joutuivat jonottamaan tai käännytetyksi muihin sairaaloihin.

Esimerkiksi suoraan teho-osastolle tulevia potilaita otettiin vastaan, mutta Helsinkiin Meilahteen tai Töölöön käännytettiin ambulansseja, joiden kyydissä olevilla potilailla oli selviä peruselintoimintojen häiriöitä.

”Eilinen oli varmaan Jorvin päivystyksen historian hirvein päivä”, kiteyttää Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Lue lisää: Aivoverenvuodosta kärsinyt mies odotti lääkärille pääsyä yli kuusi tuntia päivystyksessä –  Husin ruuhkat ovat nyt ennennäkemättömät

Heinäkuussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) päivystyksissä oli kymmenkunta tapausta, joissa ambulanssipotilaskin joutui odottamaan pääsyä päivystykseen.

”Tämä on vielä onneksi Suomessa ollut pienimuotoista, mutta pitäisin tätä hätähuutona järjestelmän luhistumisesta”, Castrén sanoo.

Kyse ei siis enää ole vain siitä, miten kauan omin jaloin päivystykseen saapuneet potilaat joutuvat odottamaan.

Lue lisää: Hus: Ensi vuodelta uupuu lähes sata miljoonaa euroa – Pöytä­kirjaan jätettiin eriävä mielipide ”tuhoisista” seurauksista

Lue lisää: Työntekijät kertovat, mistä Husin katastrofaaliset ruuhkat johtuvat: ”Koko terveyden­hoito­järjestelmä on sakkautunut”

Lue lisää: Katastrofi on lähellä, kuvaavat työntekijät ruuhkautuneiden päivystysten tilannetta eri puolilla Suomea

Castrén toivoo, että tilanne ei mene yhtä pahaksi kuin Britanniassa, jossa ambulanssitkin joutuvat pahimmillaan jonottamaan 6–8 tuntia.

Tällaisessa tilanteessahan kyse ei enää olisi vain sen ambulanssissa odottavan ihmisen hädästä. Jos ambulansseja olisi suuri määrä jonoon sidottuna, hätäkeskuksella ei kohta olisi lähettää ensihoitajia uusiin hätätilanteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat