Helsingin koulupoliitikot yksimielisiä: Inflaatio ei saa olla syy leikata lapsilta

Helsingin budjetista tehdään varsinaisia päätöksiä vasta loppuvuodesta, mutta lautakunta asettui yksimielisesti vastustamaan ehdotettuja säästöjä.

Opiskelija nuokkui tunnilla vuonna 2015.

14.9. 16:40

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan poliitikot vastustavat yksimielisesti ehdotettuja koulusäästöjä.

Lautakunta otti tiistain kokouksessaan selkeän kannan ehdotettuja säästöjä vastaan.

Helsingin budjettiluonnoksessa ensi vuodelle arvioidaan, että päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista pitäisi leikata noin 17 miljoonaa, koska inflaatio yleensä ja tilakustannukset erityisesti kasvavat niin kovaa vauhtia. Säästökeinoina luonnoksessa väläyteltiin ryhmäkokojen kasvattamista kouluissa ja tiloista säästämistä.

Budjetista päättää kaupunginvaltuusto loppuvuodesta ja tätä edeltävät poliittisten ryhmien väliset neuvottelut. Lautakunnan kanta ei siis ole lopullinen päätös, mutta tosiaan täysin yksimielinen sellainen.

Lue lisää: Helsinki suunnittelee 17 miljoonan euron säästöjä kouluihinsa ja päiväkoteihinsa

Lue lisää: Helsingin poliitikot tyrmäävät 17 miljoonan euron säästöt kouluihin ja päiväkoteihin

He lausuvat, että ryhmäkokoihin puuttumisen pitäisi olla viimeinen mahdollinen säästötoimi, koska se voisi merkittävästi heikentää oppimistuloksia, oppimisympäristön turvallisuutta sekä lasten ja henkilöstön hyvinvointia.

Leikkaukset eivät ylipäätään ole poliitikkojen mielestä hyväksyttävissä, kun pitäisi esimerkiksi purkaa koronapandemian jälkeistä oppimisvelkaa.

Lautakunnan mukaan yleinen inflaatio ei kelpaa verukkeeksi sille, että kaupunki ei tarjoaisi lapsille niin hyviä palveluita kuin lainsäädäntö ja Helsingin poliitikkojen aiemmat päätökset edellyttävät.

Erikseen nostetaan esiin myös tilojen vuokrat. Helsingin valtuusto päätti jo vuosi sitten, että kouluja ei saisi rangaista liian korkeilla sisäisillä vuokrilla, kun ne saavat uudet tai kunnostetut tilat. Käytännössä mallia tähän ei vieläkään ole otettu kokonaan käyttöön. Lautakunta toteaa, että se vastustaa uutta vuokramallia, jos se oikeasti korottaakin koulujen kustannuksia.

Lue lisää: Helsingin päiväkodit vajosivat yhä syvempään kriisiin: ”Ei ole tarjota muuta kuin tilat”

Lue lisää: Helsingin kouluissa on valtavia opetusryhmiä – Kartta näyttää merkittävät alueelliset erot

Lue lisää: Oppilaat käyttävät koulukirjoja jo vuorotellen osassa Helsingin kouluista – Kaupungin mukaan ”maailma on muuttunut”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat