EU:n tuomioistuin määräsi Helsingin bussiyhtiön maksettavaksi 54 miljoonaa euroa

Helsingin bussiyhtiön liiketoiminta myytiin Koiviston Autolle, jonka osti viime vuonna sijoitusyhtiö Capman.

Helsingin bussiliikenne käyttää Ruskeasuon varikkoa. Varikkoalue on mullistumassa uuden raitioliikenteen varikon vuoksi.

15.9. 13:58

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin on hylännyt sekä Helsingin kaupungin että Helsingin bussiliikenteen (Helb) valitukset kaupungin antamasta taloudellisesta tuesta bussiyhtiölleen.

Euroopan komission alkuperäinen 54 miljoonan euron perintäpäätös kohdistuu vuosiin 2002–2012, jolloin Helsingin kaupunki antoi omalle yhtiölleen pääomatukea. Valituksen tästä pääomatuesta teki bussiyhtiö Nobina, joka katsoi tuen vääristävän markkinatilannetta.

Kaupunki myi bussiliiketoiminnan vuonna 2015 Koiviston Auto -konsernille, joka jatkoi bussiliikennettä 300 auton ja 800 työntekijän voimin. Komission perintäpäätös vuonna 2019 ulottui myös uuteen omistajaan.

Viime vuonna Helb hakeutui yrityssaneeraukseen. Helb haki oikeudesta lisää maksuaikaa ja maksupäätöksen kohtuullistamista, koska Euroopan tuomioistuin ei ennättänyt ratkaista valitusten kohtaloa ennen perinnän viimeistä maksupäivää.

Viime vuoden lopulla sijoitusyhtiö Capman osti koko Koiviston Auto -konsernin. Kaupanteon yhteydessä Capman Infra ilmoitti sitoutuvansa tukemaan Helsingin Bussiliikennettä EU-komission takaisinperinnässä.

Capman Infran osakas Ville Poukan mukaan Helb on otettu pois saneerauksesta, uusi omistaja on laittanut sen talouden kuntoon ja perintäsumma on hoidettu.

”Toiminta jatkuu ennallaan. Ojangon varikolle on hankittu sähköbussien latureita ja Volvolta on tulossa uusia sähköbusseja”, Poukka summaa.

Poukan mielestä komission alkuperäinen päätös oli erittäin harmillinen, ja hän pahoittelee, että perinteikäs perheyhtiö Koiviston Auto joutui sen kokemaan.

”Koiviston Auton edelliset omistajat ovat ymmärrettävästi pettyneitä”, Poukka sanoo.

Helsingin kaupunginlakimies Jenni Rope vahvistaa, että perittävä summa on jo maksettu kaupungin tilille. Kokonaissumma nousi korkoineen yli 59 miljoonaan euroon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat