Kaksi Helsingin kaupungin entistä työntekijää sai tuomiot laitteiden kavalluksista

Poliisi takavarikoi miesten kodeista lukuisia Helsingin kaupungin hankkimia laitteita.

15.9. 16:25

Käräjäoikeus on todennut kahden Helsingin kaupungin entisen työntekijän syyllistyneen kavalluksiin it-laitteisiin liittyvässä jupakassa, joka toi päätekijöilleen vuosien vankeusrangaistukset.

Lue lisää: Helsinkiläisen viraston johtotehtävissä ollut Hannu Suoniemi pyöritti yhtä Suomen julkisen hallinnon historian suurimmista korruptiovyyhdeistä

Vyyhti liittyy vuosina 2006–2016 tapahtuneisiin väärinkäytöksiin Helsingin kaupungin silloisessa opetusvirastossa. Viraston tietohallintopäällikkö tilasi vuosien ajan kaupungin laskuun laitteita, jotka hän myi voittoisasti eteenpäin kenenkään tietämättä.

Entinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi tuomittiin vuonna 2021 yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Suoniemi tunnusti kaikki tekonsa.

Nyt ratkenneissa rikossyytteissä on kyse laitteiden ”testauskäytöstä”.

Osalle laitteet on poliisin esitutkinnan mukaan annettu niin sanotusti palkanlisänä tai ”hyvän miehen” lisänä, osalle testattavaksi.

Poliisi takavarikoi tutkinnan aikana opetusviraston entisiltä ja silloisilta työntekijöiltä yhteensä 195 laitetta, joiden hankinta-arvo on ollut yhteensä noin 120 000 euroa.

Molemmat syytteessä olevista miehistä on irtisanottu Helsingin kaupungin palveluksesta.

Syytteessä olevat miehet olivat palauttaneet suurimman osan kotonaan olleista laitteista, kun työnantaja oli antanut käskyn palauttaa kaikki opetusviraston omaisuus.

Syyttäjä haki miehille rangaistuksia laitteista, jotka he olivat jättäneet palauttamatta. Miehillä oli kotonaan esimerkiksi ulkoisia kovalevyjä, Ipadejä, tietokoneiden näyttöjä ja 3D-laseja. Laitteet on lopulta saatu poliisin takavarikoimana.

Miehet kiistivät syyllistyneensä asiassa rikokseen. Heidän mukaansa laitteiden arvo on ollut vähäinen, eivätkä he ole vieneet laitteita anastustarkoituksessa.

Tuomion mukaan ei kuitenkaan ollut mahdollista, että laitteet olisivat jääneet miesten haltuun epähuomiossa. Koska laitteiden arvo ylittää 1 000 euroa, ja ne on hankittu julkisin varoin, ei tekoa voi oikeuden mukaan pitää vähäisenä.

Miehet tuomittiin teosta sakkorangaistuksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat