Lukemattomat hoitajat vakuuttavat HS:lle aikovansa irtisanoutua – Uuden työpaikan uskotaan löytyvän helposti

Moni hoitaja kertoo olevansa valmis irtisanoutumaan. Sitä pidetään viimeisenä keinona kohentaa terveydenhuollon tilaa.

Hoitajat osoittivat mieltään potilasturvallisuuslakia vastaan Helsingin Kansalaistorilla 16. syyskuuta.

17.9. 2:00 | Päivitetty 17.9. 7:40

Lukuisat hoitajat kertovat olevansa valmiita irtisanoutumaan työstään, käy ilmi HS:n kyselystä. Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat jälleen torstaina aikomuksistaan toteuttaa joukkoirtisanoutumiset.

HS kysyi hoitajilta olisivatko he valmiita irtisanoutumaan osana työtaistelua.

Vastauksia hoitajakyselyyn tuli alle vuorokaudessa liki neljätuhatta. Kyselyyn vastanneista yli puolet sanovat olevansa valmiita päättämään työsuhteensa osana protestia.

Suurin osa kyselyyn vastanneista ja irtisanoutumisiin valmiina olevista hoitajista kertoo, että alalla riittää töitä, vaikka omansa jättäisikin.

HS ei julkaise vastaajien nimiä heidän haavoittuvan asemansa vuoksi. Jutussa siteerataan vain vastaajia, joiden henkilöys on toimituksen tiedossa. HS ei ole pystynyt vahvistamaan, että kaikki vastaajat työskentelevät hoitajina.

Kolmekymppinen hoitaja Husista on tuskastunut tilanteeseen ja työhönsä.

”Suurempi syy, minkä takia irtisanoutuisin, on se, kuinka [perhe- ja peruspalveluministeri] Aki Lindén ja [pääministeri] Sanna Marin tulevat loukkaamaan hoitajien perustuslaillisia oikeuksia”, hoitaja kertoo puhelimitse HS:lle.

Hän viittaa eduskunnan käsittelyssä olevaan potilasturvallisuuslakiin, jolla voitaisiin rajoittaa hoitajien lakkoilua.

Hoitaja on työskennellyt neljä vuotta Husin päivystyksissä ja kokee, että työnantaja ei arvosta työntekijöitään riittävästi.

Lue lisää: Hallitus pääsi sopuun potilas­turvallisuus­laista: nämä muutokset vasemmistoliitto sai läpi

Kuormittava työ myös uuvuttaa. Hoitajan mukaan pitkistä ja kiireisistä työvuoroista selviytyy yleensä jotenkuten, eikä vapaa-ajalla ehdi palautua kunnolla.

”On vaikeuksia hoitaa arjen perusasioita eli käydä kaupassa ja suihkussa, laittaa ruokaa ja siivota kotia. Ei ole energiaa eikä jaksamista.”

Sosiaalista kuormitusta lisäävät potilaat, jotka valittavat, kun joutuvat jonottamaan hoitoon pääsyä tuntikausia.

”Vaikka tekisit miten hyvin työsi, koskaan et saa siitä positiivista palautetta. Aina kaikki ovat tosi vihaisia ja väsyneitä”, hoitaja kertoo.

”Jos potilaat ovat odottaneet päivystyksessä 12 tuntia, heitä ei luonnollisesti lohduta se, että sanot, että niin ovat kaikki muutkin odottaneet. Tilanne on sairaalle ihmiselle niin epämiellyttävä.”

Hoitajien mielenilmaus Helsingin Kansalaistorilla 16. syyskuuta.

Raskas sosiaalinen kuormitus vie voimia ja haluja ylläpitää omia sosiaalisia suhteita, hoitaja sanoo.

”Olen mieluummin yksin ja rauhassa. Kaikki paukut, mitä pystyy muille ihmisille antamaan, menevät töissä.”

Hoitaja ei kuitenkaan halua kokonaan pois alalta, jonka kokee itselleen tärkeäksi. Nyt hän pänttää yliopiston pääsykokeisiin. Toiveissa on päästä opiskelemaan lääketiedettä.

”Tässä työvuosina olen todennut, että sairaanhoitajan työtä en halua jatkaa loppuelämäni. Tämä en niin valtavan kuormittava ja epäkiitollinen työ.”

Hoitajan mukaan lääkärinä uramahdollisuudet ovat huomattavasti monipuolisemmat ja palkkauskin aivan toisella tasolla. Entä lääkärin työn kuormittavuus?

”Se ei ole yhtä suurta kuin hoitajilla. Lääkärin työ on tyyliltään ja hengeltään varsin erilainen.”

Osa vastaajista kertoo jo siirtyneensä yksityiselle sektorille, jossa palkkaus on parempi ja vapaa-aikaakin ehtii viettää.

Eräs espoolainen hoitaja kertoo tehneensä viisi vuotta keikkatöitä yksityisten yritysten kautta. Hän ei ihmettele, miksi vanhustenhoidon kustannukset ovat kasvaneet.

”Porukat ovat siirtyneet kiihtyvään tahtiin yksityisiin keikkafirmoihin, mitkä veloittavat kuntia ja näiden firmojen tavoite on saada reippaat rahat omistajiensa taskuun. Kuinka kunnilla on varaa tähän? Miksi näitä rahoja ei makseta suoraan palkankorotuksina hoitajille”, hoitaja kysyy.

Eräs pääkaupunkiseudulla työskennellyt hoitaja kertoo omista irtisanoutumisaikeistaan.

”Heti kun paikka varmistuu niin otan Valviran rekisteristä tietoni pois, ettei voida vanhaan ammattiin enää pakottaa. Varoitan hoitoalasta muita, enkä anna lasteni opiskella hoitoalaa.”

Irtisanoutumiseen on myös erittäin valmis erikoissairaanhoidossa työskentelevä hoitaja. 16 vuotta Helsingissä työskennellyt hoitaja kertoo HS:n kyselyssä nauttivansa työstään ja olevansa siitä ylpeä, mutta olevansa valmis irtisanoutumaan, koska pitää sitä viimeisenä keinona saada suuri yleisö ja päättäjät ymmärtämään terveydenhuollon heikon tilan Suomessa.

Terveydenhuollon kivijalka murenee jo ja tulee tätä menoa romahtamaan. Työoloja ja palkkausta tulee parantaa. Ihmetyttää se, että lääkärit saivat mukisematta 12% korotuksen. Ehkä siinä on laskettu myös se hoitajien osuus. Kun heidän työnkuvaanhan todennäköisesti kuuluvat jatkossa hoitajien puuttuessa myös hoitotehtävät.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat