Erittäin vaarallista huumausainetta levitettiin pääkaupunkiseudulla

Vahva kipulääke on koukuttanut käyttäjiä erittäin nopeasti ja ihmiset ovat poliisin mukaan menettäneet työpaikkojaan äkkinäisen riippuvuuden vuoksi.

Poliisin takavarikoimia OxyContin 80mg -tabletteja.

16.9. 10:12

Pääkaupunkiseudulta on paljastunut erittäin vaarallisen reseptilääkkeen levitykseen liittyvä rikoskokonaisuus.

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan rikollisryhmästä, jonka epäillään tuoneen Suomeen suuria määriä OxyContin-nimisiä oksikodonivalmisteita. Tabletit on poliisin mukaan salakuljetettu Suomeen Virosta.

Poliisi epäilee lääkkeiden maahantuonnista ulkomaalaispariskuntaa, joka ei asu Suomessa vakituisesti.

”Poliisi on takavarikoinut tämän esitutkinnan yhteydessä yli 60 000 euroa käteistä rahaa, noin 1000 OxyContin-tablettia, kilon amfetamiinia sekä pienempiä määriä muita huumausaineita”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Uusikivi poliisin tiedotteessa.

Jutun esitutkinnassa on tutkittu kahta eri haaraa, jotka yhdistyvät toisiinsa väliportaan levittäjien kautta.

Ensimmäisen haaran tutkinnan mukaan katukauppaan on ehditty levittää kilo amfetamiinia, yli 1 200 OxyContin-tablettia, vähintään 1 700 kappaletta Subutex-tabletteja ja 150 kappaletta ekstaasipillereitä.

Katukauppahinnoilla levitykseen päätyneiden huumausaine-erien arvo on yli 190 000 euroa.

Helsingin poliisi takavarikoi esitutkinnassa merkittävän määrän käteistä.

OxyContin on tullut 2000-luvulla tunnetuksi erityisesti Yhdysvaltojen opioidiepidemiasta. Erittäin vahvana kipulääkkeenä käytetty oksikodonivalmiste koukuttaa käyttäjänsä hyvin nopeasti.

Oksikodonin väärinkäytön seuraukset ovat olleet järkyttäviä. Vuonna 2019 maan terveysministeriö arvioi, että opioidien yliannostukseen kuolee päivittäin 130 yhdysvaltalaista.

Lue lisää: Reseptilääkkeistä alkanut kriisi on tappanut satojatuhansia ihmisiä Yhdysvalloissa. Yksi uhreista on suomalainen Linus Blom.

Poliisin mukaan myös Suomessa käyttäjillä on syntynyt lyhyessä ajassa voimakas riippuvuus oksikodoniin. Riippuvuus on johtanut jopa kymmenen OxyContin -tabletin käyttöön päivässä. Tabletit ovat maksaneet käyttäjille 100 euroa kappaleelta.

Poliisin mukaan käyttäjät ovat joutuneet kuluttamaan säästönsä tai myymään irtaimen omaisuutensa rahoittaakseen käyttöään ja menettäneet työpaikkansa riippuvuudesta aiheutuvien elämänhallintaongelmien takia.

”Poliisi on myös joutunut tekemään esitutkinnan yhteydessä lastensuojeluilmoituksia vanhempien oksikodonin käytön takia. Esitutkinnan perusteella riippuvaiseksi on joutunut ihmisiä sosiaaliseen asemaan, ikään, sukupuoleen, rikoshistoriaan tai sen puutteeseen katsomatta”, Uusikivi kertoo.

Helsingin poliisin tutkimassa kokonaisuudessa on ilmennyt poikkeuksellinen piirre, jossa OxyContin-tabletteja on käytetty polttamalla.

Esitutkintaviranomaiset ovat Suomessa paljastaneet viime aikoina useita OxyContin-tablettien maahantuonti- ja levityskokonaisuuksia, joissa on takavarikoitu tuhansia tabletteja.

”Suomen poliisi tekee kaikkensa yhdessä sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä kolmannen sektorin kanssa, että vastaavaa ilmiö ei pääse Suomessa valloilleen”, tiedotteessa kerrotaan.

Helsingin poliisin tutkimassa ensimmäisessä haarassa epäillään, että pääkaupunkiseudulla on levitetty suuria määriä amfetamiinia, Subutex-merkkisiä buprenorfiinivalmisteita ja OxyContineita. Ensimmäisen haaran tutkinta alkoi ryöstörikoksiin liittyvän esitutkinnan yhteydessä tehdyn kotietsinnän perusteella.

Toisen haaran päätekijän epäillään ehtineen tuoda maahan ainakin 2832 OxyContin-tablettia ja myydä niitä tukkukauppiaille kolmenkymmenen euron kappalehinnalla saaden rikoshyötyä 84 960 euroa.

Lue lisää: Suomessa kuollaan samoihin kipu­lääkkeisiin, joista USA:n pelottava huume-epidemia lähti liikkeelle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat