Maakaasun tilalle ryhdytään valmistamaan synteettistä metaania pääkaupunkiseudulla

Tavoitteena on aloittaa uuden laitoksen rakentaminen ensi vuonna.

Vantaan jätevoimalan kylkeen on tänä vuonna noussut laajennusosa, jonka koeajot ovat parhaillaan meneillään.

16.9. 12:46

Vantaan Energian iso tulevaisuushanke maakaasun korvaajaksi on etenemässä.

Vantaan kaupungin energiayhtiö yhdisti kaksi vuotta sitten voimansa teknologiayhtiö Wärtsilän kanssa.

Yhtiöiden tavoitteena on valmistaa synteettistä metaania jätevoimalan piipusta napattavasta hiilidioksidista sekä vedystä, joka on erotettu vedestä elektrolyyserillä. Metonointiyksikössä näistä raaka-aineista saadaan synteettistä metaania.

Toteutuessaan hanke on yksi Suomen ensimmäisistä laitostason power-to-X -investoinneista. Englanninkielinen käsite pitää sisällään lukuisia keinoja muuntaa sähköä toisenlaiseksi energiaksi.

Synteettinen metaani soveltuu liikennepolttoaineeksi raskaalle liikenteelle ja laivaliikenteeseen, mutta sen avulla voidaan korvata myös maakaasua teollisuudessa. Vantaan Energia voi sen avulla luopua maakaasusta lämpövoimaloissaan.

Sähköstä ja vedystä valmistettavia polttoaineita on viime vuosina kutsuttu milloin vetytaloudeksi, milloin synteettiseksi biokaasuksi tai synteettiseksi metaaniksi.

Käsiterunsautta on selventämässä Euroopan unionin uusi lainsäädäntö, jossa puhutaan yksinkertaisesti sähköpolttoaineista.

Vantaan energiayhtiö on etenemässä vauhdikkaasti kohti laitoksen rakentamista Långmossebergenin jätevoimalan kylkeen. Yksikön tehoksi on laskettu 10 megawattia.

Tuotantojohtaja Kalle Patomeren mukaan yhtiön ajatuksena on aloittaa laitoksen rakentaminen ensi vuonna, jolloin se voisi valmistua vuonna 2025.

Vantaan Energia on käyttänyt maakaasua kuudessa lämpölaitoksessaan talven kylmimpinä jaksoina. Talvesta riippuen käyttö on ollut noin 240 gigawattituntia vuodessa.

”Nykyinen maailmanmarkkinatilanne kannustaa siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista. Tietysti aika on investoinneille haasteellinen, mutta täytyy olla rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka tähtäävät pitkälle tulevaisuuteen”, Patomeri sanoo.

Investointi ei ole yhtä kallis kuin jätevoimalan laajennusosa, joka on parhaillaan koekäytössä. Patomeren mukaan lasku jää alle 100 miljoonan euron.

Jätevoimalan laajennusosa antaa energiayhtiölle mahdollisuuden luopua kivihiilestä kokonaan. Synteettisen kaasun valmistus poistaa hankintalistalta maakaasun.

Maanantaina Vantaan kaupunginhallitus kommentoi ympäristövaikutusten arviointia.

Lue lisää: Jätevoimalan piippu aiotaan valjastaa biokaasun tuotantoon futuristisessa projektissa Vantaalla – Kaupunki pyristelee irti nyt myös maakaasusta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat