Helenin osingonjaosta heräsi poliittinen keskustelu Helsingissä

Eveliina Heinäluoman esitys Helenin osinkojen leikkaamisesta ja rahojen ohjaamisesta avittamaan helsinkiläisiä sähkölaskujen maksussa ei saa varauksetonta kannatusta.

Helenin tuotantolaitos Helsingin Vuosaaressa.

17.9. 20:40

Helsingin demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (Sdp) esittää Instagramissa, että energiayhtiö Helen oy leikkaisi osingonjaostaan ja rahat ohjattaisiin helsinkiläisten avuksi sähkölaskujen maksamisongelmien takia.

Heinäluoma oli ottanut aiheen puheeksi myös Helsingin valtuuston kyselytunnilla.

Sdp:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma esitti energiayhtiö Helenin osinkojen leikkaamista.

”Esitin, että nyt kannattaisi arvioida, tulisiko Helenin tulostavoitteesta ja osingosta tinkiä ja siten helpottaa lämmityshintojen nousupaineita”, Heinäluoma täsmensi esitystään tekstiviestitse lauantaina.

Helen on Helsingin kaupungin 100-prosenttisesti omistama yhtiö. Omistajan tehtävä on linjata tavoitteet. Sen jälkeen virkavalmistelu voi esittää eri keinoja, miten tavoite toteutetaan, Heinäluoma sanoo.

”Kaikki ymmärtävät, että energiakriisistä selviytyminen vaatii venymistä kaikilta, niin julkiselta vallalta kuin yrityksiltä. Tässä poikkeus­tilanteessa uskon, että on valmiutta arvioida kaikki käytettävissä olevat keinot helpottaa hintojen nousupaineita.”

Helsingin suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen ryhmäjohtaja Maarit Vierunen sanoo puhelimitse, että Heinäluoma ottaa tärkeän asian esille, mutta Vierunen epäilee esityksen toteutuksen realistisuutta.

”Tässä puhutaan asiasta, joka ei ole pelkästään Helsingin ja helsinkiläisten ongelma, vaan ongelmasta, joka koskee koko Suomea”, Vierunen kommentoi puhelimitse lauantaina.

”On tärkeää varmistaa, että energian saanti toimii valtakunnallisesti, ja että Helen tuottaa kustannustehokkaasti sähköä.”

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen arvelee, että osinkojen ohjaaminen kattamaan helsinkiläisten sähkölaskuja synnyttäisi kilpailuoikeudellisen ongelman.

Vierunen muistuttaa, ettei Helenin asiakaskunta ole homogeeninen joukko helsinkiläisiä, mikä luo ongelman mahdollisen osinkojen uudelleenohjaamisen kannalta.

”Kaikki helsinkiläiset eivät ole Helenin asiakkaita, eivätkä kaikki Helenin asiakkaat ole helsinkiläisiä. Tuntuu mahdottomalta, miten ratkaistaisiin ehdotetun tuen kohdentaminen helsinkiläisille Helenin asiakkaille.”

Vierunen arvelee myös, että koska Helen on julkisomisteinen markkinoilla toimiva yhtiö, mahdollinen osinkojen uudelleensuuntaaminen synnyttäisi kilpailuoikeudellisen tilanteen, ”mikä pitäisi selvittää aivan ensiksi”.

Myös valtuuston toiseksi suurimman ryhmän vihreiden puheenjohtaja Reetta Vanhanen (vihr) ymmärtää Heinäluoman esityksen periaatteellisella tasolla.

”Tilanne ihmisten toimeentulon kannalta on nyt todella vakava ja kaikki mahdolliset keinot kannattaa käydä läpi. Ymmärrän, että Helenin osingonjaon kohtuullistamista toivotaan selvitettäväksi”, Vanhanen vastaa kommenttipyyntöön sähköpostitse.

Vanhanen muistuttaa, että Helenin omistajalleen Helsingin kaupungille maksamia osinkoja ohjataan kaupungin palvelujen tuottamiseen. Kaupunki voisi käyttää Helenin maksamia osinkoja puskurina niin, ettei palveluihin tarvitsisi kohdistaa säästöjä.

”Helenin kaupungille maksamia osinkoja voidaan käyttää täysimääräisesti kaikkien kaupunkilaisten palveluihin. Nousevat kustannukset uhkaavat aiheuttaa kouluihin ja päiväkoteihin kohdistuvia [pakko]säästöjä, ja tämän paikkaamiseen on löydettävä lisärahoitus.”

Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen muistuttaa, että Helenin osinkoja käytetään kaupunkilaisten palvelujen tuottamiseen.

Myös Vanhanen arvelee, että prosessi saattaisi aiheuttaa oikeudellisia ja teknillisiä ongelmia.

”Varmaankin joltain kilpailujuristilta pitäisi kysyä, onko tuo ylipäänsä teknisesti mahdollista. Voitot syntyvät käsittääkseni sähköstä, ja niiden käyttäminen lämmitys­laskuihin alle tuotanto­kustannusten ei välttämättä olisi edes mahdollista.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat