Käräjäoikeus kielsi hoitajien lakon Helsingin kaupungin kotihoidossa, hoitajien ammatti­liitot jatkavat joukko­irtisanoutumisten valmistelua

Kotihoitoa uhkaavan lakon oli määrä alkaa Helsingissä huomenna. Riskit olisivat olleet mittavat, arvioi Helsingin kaupungin eteläisen palvelualueen johtaja.

Helsingin käräjäoikeus kielsi Helsingin kaupungin kotihoitoa koskevan lakon aloittamisen uhkasakon uhalla. Lakon oli määrä alkaa huomenna.

19.9. 15:47 | Päivitetty 19.9. 19:27

Helsingin käräjäoikeus kieltää ammattiliitto Tehyn ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin suunnitteleman hoitajalakon. Käräjäoikeus ilmoitti päätöksensä tänään iltapäivällä.

Käräjäoikeuden antaman turvaamispäätöksen jälkeen hoitajaliitot peruivat aiotun lakon mutta ilmoittivat jatkavansa joukkoirtisanoutumisten valmistelua.

Lakon oli määrä alkaa huomenna ja sen oli ilmoitettu koskevan kotihoidon noin 800 asiakasta Helsingin eteläisessä kotihoitoyksikössä. Eteläiseen yksikköön kuuluvat Lauttasaari, Töölö, Viiskulma ja Vironniemi.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan työtaistelutoimenpiteiden aloitus kielletään miljoonan euron sakon uhalla. Uhkasakko asetettiin kummallekin ammattiliitolle erikseen. Kyseessä on väliaikainen turvaamistoimi, jolla pyritään turvaamaan potilaiden henki ja terveys.

Käräjäoikeus myös velvoitti Tehya ja Superia ohjeistamaan jäseniään pidättäytymästä osallistumasta lakkoon.

”Liitot päättävät sitten osaltaan, miten he toimivat: noudattavatko päätöstä vai eivät”, sanoo kaupunginasiamies Kati Laaksonen Helsingin kaupungilta.

Päätös on väliaikainen ja voimassa, kunnes toisin määrätään.

Hoitajaliitot lähettivät maanantai-iltana yhteisen tiedotteen, jossa ne kommentoivat sekä käräjäoikeuksien tekemiä päätöksiä estää lakkoilu että eduskunnan maanantaina säätämää potilasturvalakia.

”Kaikki hoitajien tähän mennessä alkamaan ilmoitetut lakot on nyt kielletty käräjäoikeuden päätöksin. Toisaalla eduskunta puolestaan on ahkeroinut viedäkseen hoitajilta loputkin mahdollisuudet työtaisteluihin. Vähän on vaikea ymmärtää, mihin eduskunnan säätämää pakkotyölakia tässä tarvitaan”, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi tiedotteessa.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajapulaan tepsivät vain palkkauksen ja työolojen parantaminen.

”Olisiko nyt vihdoin viimeiset hetket ryhtyä hoitamaan itse ongelmaa eli hoitajapulaa. Aloitetaan parantamalla palkkausta ja työoloja. Se on oikeasti ainoa keino turvata kansalaisille heille perustuslain mukaan kuuluvat sosiaali- ja terveyspalvelut”, totesi Paavola.

Mikäli lakko olisi toteutunut, useiden kriittistä, päivittäistä hoitoa tarvitsevien potilaiden henki ja terveys olisivat olleet vaarassa, arvioi Helsingin eteläisen palvelualueen johtaja Helena Venetvaara.

Lakon alkaminen olisi tarkoittanut Venetvaaran mukaan sitä, että kotihoidon käyntejä joudutaan perumaan, siirtämään tai lyhentämään ja osa kotihoidon asiakkaista olisi saatettu joutua sijoittamaan ennestään täysiin, Helsingin kaupungin omistamiin seniorikeskuksiin. Venetvaaran mukaan kaikkein huonokuntoisimmille oli varattu noin kaksikymmentä paikkaa.

Mikäli nämäkin paikat olisivat täyttyneet, keinot olisivat olleet vähissä.

”Täytyy toivoa, että kukaan ei joutuisi ennestään ruuhkaiseen sairaalapäivystykseen”, Venetvaara sanoi tänään aamupäivällä.

Tilanne oli niin uhkaava, että myös omaisia on yritetty rekrytoida työvoimaksi.

”On käyty yksilöllisiä neuvotteluja, voisivatko he osallistu hoitoon jotenkin, vaikka ottaa omaisen kotiin tai korvata jonkun yksittäisen kotihoidon käynnin”, Venetvaara vahvisti.

Helsingin kaupunki jätti Helsingin käräjäoikeudelle viime perjantaina turvaamistoimihakemuksen, jonka avulla kotihoidon asiakkaiden henki ja terveys voitaisiin turvata. Kaupunki vaatii, että käräjäoikeus kieltää järjestöjä aloittamasta lakkoa sakon uhalla. Lakon oli määrä kestää neljä päivää, jolloin se olisi päättynyt perjantaina 23. syyskuuta.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi potilas­turvallisuus­lain, vasemmisto­liitto jakautui – Grafiikka näyttää, miten kansan­edustajat äänestivät

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat