Päiväkodin työntekijä sai lähes kymppitonnin liikaa palkkaa Helsingiltä – Ja veroneuvon lohdutukseksi

Tuhansia euroja liikaa palkkaa saanut opettaja sai Helsingin kaupungilta avuliaan neuvon: nosta veroprosenttiasi.

Mielenosoittajat ottivat kantaa Helsingin kaupungin useita kuukausia jatkuneisiin palkanmaksuongelmiin Helsingin Senaatintorilla 24. elokuuta.

20.9. 12:54

Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmat jatkuvat yhä. Suurin osa palkkasotkusta kärsivistä kaupungin työntekijöistä on jäänyt ilman palkkaa tai saanut palkkaa liian vähän.

Vähemmälle huomiolle ovat jääneet ongelmat, joita kohtaavat Helsingin kaupungin palkkasotkun vuoksi liikaa palkkaa saaneet työntekijät.

Yksi heistä on varhaiskasvatuksen opettajana Helsingissä työskentelevä Sini Nurminen.

Hän kertoo saaneensa heinä- ja elokuussa ylimääräistä palkkaa noin 8 000 euroa nettona. HS on nähnyt Nurmisen palkkalaskelmia.

Liian suuri palkka on aiheuttanut lukuisia ongelmia.

Nurmisen vuositulot ovat nousseet reippaasti ja sekoittaneet hänen henkilökohtaisen verotuksensa. Sen vaikutukset näkyvät todennäköisesti vielä ensi vuonnakin.

”Loppuvuodeksi veroprosenttini nousi melkein 40 prosenttiin palkkasotkujen takia. Loppuvuoden käteen jäävällä summalla ei Helsingissä elä.”

Nurminen kertoo joutuneensa perumaan jo sovittuja menoja. Ostamatta jäävät uudet työvaatteet, kuten lämpimät ulkoiluhousut ja uudet lenkkikengät rikkoutuneiden tilalle.

”Näihin ei nyt ole varaa. Helsingin varhaiskasvatuksen työntekijöiden harmiksi emme edelleenkään saa kaupungilta minkäänlaista korvausta työvaatteisiin.”

Nurminen sanoo olleensa asiasta useita kertoja yhteydessä kaupungin palkanmaksuun ja yrittäneensä palauttaa liikaa maksettua palkkaa.

”Minulle sanottiin, ettei heillä ole nyt aikaa hoitaa asiaa eivätkä he tiedä, milloin ehtivät. Edelle menevät ne, jotka ovat jääneet ilman palkkaa tai joille on maksettu liian vähän, minkä ymmärrän ja näin täytyy ollakin.”

Nurmisen mukaan ainoa neuvo, jonka hän kaupungilta sai, oli kehotus nostaa veroprosenttia.

”Keskustelin asiasta verottajan kanssa, ja siellä ollaan yhtä pöyristyneitä ja harmistuneita tilanteesta.”

Laajat ongelmat kaupungin palkanmaksussa ovat jatkuneet keväästä asti. Niiden taustalla on uusi Sarastia-palkanmaksujärjestelmä, jonka Helsinki otti käyttöön viime huhtikuussa.

Useat tuhannet kaupungin työntekijät ovat joutuneet järjestelmäuudistuksen uhreiksi.

Syyskuun puolivälissä hoitamatta on vielä osittain maksamattomia palkkoja vajaat 3 900, liikaa maksettuja palkkoja lähes 1 300 ja kokonaan maksamattomia palkkoja noin 100, kertoo va. toimitusjohtaja Päivi Turpeinen Helsingin kaupungin taloushallintopalvelusta.

”Olen erittäin pahoillani aiheutuneista virheistä palkanmaksussa ja sen kohtuuttomista vaikutuksista yksittäisen henkilön arkeen”, hän sanoo.

Kaupunki on luvannut maksaa vahingonkorvauksia työntekijöilleen, joille on koitunut taloudellista vahinkoa palkanmaksuongelmien takia.

”Korvattavia vahinkoja voivat olla esimerkiksi työntekijän omat korko- ja viivästyskorkokulut, maksuhuomautus-, maksumuistutus- ja perintäkulut tai lainan perustamis- ja käsittelykulut tai muut vastaavat maksut.”

Turpeinen ei osaa sanoa, milloin ongelmat saadaan korjattua.

”Kaikki palkkavirheet pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Etusijalle korjauksissa asetetaan kokonaan puuttuvat palkat.”

Palkkajärjestelmää kehitetään Turpeisen mukaan edelleen. Siinä ei vielä ole esimerkiksi toiminnallisuutta, joka ilmoittaisi, jos maksuun on menossa liikaa palkkaa.

”Muutosvaatimus on tehty Sarastiaan, ja se on siellä nostettu korkealle prioriteetille. Teemme kaikkemme, että henkilöstö saisi palkat oikein ja palkkahallinnon toiminta sujuisi normaalisti.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat