Koronakorvauksia jää saamatta 30 miljoona euroa Vantaalla

Epätasapaino vaikuttaa uusien hyvinvointialueiden rahoitukseen tulevina vuosina.

Valtio korvaa Vantaan kaupungille pandemiajärjestelyt Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

20.9. 9:18

Valtion päätös lopettaa koronajäljityksen korvaukset ynnä muut rajoitukset jättävät Vantaan sosiaali- ja terveystoimen kuluvan vuoden budjettiin 28,1 miljoonan euron suuruisen loven.

Maan hallitus muun muassa rajoitti testausjärjestelyjen korvaamisen päättymään kesäkuun lopussa, vaikka kunnat ovat järjestäneet koronatestejä sen jälkeenkin.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ärähti aiheesta, jo elo-syyskuun taitteessa, kun asetusluonnos valtion kulukorvausten rajaamisesta oli lausuntokierroksella.

Hän pitää valtion linjausta erityisen onnettomasti ajoitettuna, koska sosiaali- ja terveystoimen rahoitus vaikuttaa vuoden vaihteessa aloittavien hyvinvointialueiden rahoitukseen.

Valtio laskee hyvinvointialueiden rahoituksen perusteet sosiaali- ja terveystoimen viime vuoden ja tämän vuoden toteutuneiden tulojen ja menojen mukaan. Vantaa laskee menettävänsä hyvinvointialueen rahoituksessa joka vuosi viiden miljoonan euron verran.

”Kun hyvinvointialueet vievät enemmän rahaa mukanaan, se lyö meitä vuosiksi eteenpäin”, Viljanen kommentoi maanantaina.

Lue lisää: Vantaa ja Helsinki syyttävät hallitusta lupausten rikkomisesta

Asetuksen mukaan valtio korvaa Vantaalle tänä vuonna 13,5 miljoonaa euroa pandemian järjestelyistä, vaikka ennuste koko vuoden kuluista on liki 30 miljoonaa euroa suurempi.

Valtio on korvaamassa kaupungin järjestämää pandemiatoimintaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla noin 2,7 miljoonan euron menot tammi-kesäkuun ajalta.

Ilman koronakulujakin Vantaan sosiaali- ja terveystoimen menot ovat ylittymässä 28,9 miljoonalla eurolla, josta suurin yksittäinen ylitys tulee vanhusten tehostetun palveluasumisen ostoista, 10 miljoonaa euroa.

Vantaa on kyennyt kuromaan umpeen pandemian aikana syntynyttä palveluvelkaa, muun muassa purkamaan terveydenhoidon pitkittyneitä hoitojonoja. Jonojen purkuun ja pandemian jälkihoitoon Vantaa on sijoittamassa yli 18 miljoonaa euroa vuosina 2021–2023.

Esimerkiksi nuorten mielenterveyspalveluihin on tänä vuonna palkattu 13 uutta ammattilaista ja oppilashuoltoon 18 uutta kuraattoria ja psykologia. Kaikkia psykologin vakansseja ei ole saatu täytettyä henkilöstöpulan takia.

Myös lastenneuvolan kiireettömiin lääkärintarkastuksiin on muodostunut jonoa lääkäripulan vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat