”Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä”, sanoi Jenni Haukio – Vesa-Matti Loiri siunattiin haudan lepoon

Siunaustilaisuus oli omaisten toiveesta pienimuotoinen.

Vesa-Matti Loirin arkku saapumassa siunaustilaisuuteen.

20.9. 8:34 | Päivitetty 20.9. 17:09

Taiteilija Vesa-Matti Loiri siunattiin haudan lepoon tänään iltapäivällä Johanneksen kirkossa Helsingissä. Siunaustilaisuus oli omaisten toiveesta pienimuotoinen: kirkkoon oli kutsuttu noin 150 ihmistä.

Loirin arkku tuotiin kirkkoon noin tunti ennen tilaisuuden alkua. Arkkua kantoivat Vesa-Matti Loirin pojan Sampon lisäksi muun muassa elokuvatuottaja Markus Selin, ohjaaja Aleksi Mäkelä sekä Loirin manageri Pete Eklund.

Kirkon ympäristöön oli kokoontunut myös tavallisia ohikulkijoita jättämään jäähyväisiä Loirille. Heitä oli noin pari sataa.

Harrashenkiseen tilaisuuteen osallistui Loirin omaisten lisäksi runsaasti tunnettuja näyttelijöitä ja muusikoita. Heidän joukossaan olivat muun muassa Heikki Kinnunen, Paula Koivuniemi, Dave Lindholm, Jasper Pääkkönen, Esko Roine ja Paula Vesala.

Suomen valtiojohtoa tilaisuudessa edustivat pääministeri Sanna Marin (sd) ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk), jotka laskivat Loirin muistoksi valtioneuvoston seppeleen.

Siunaustilaisuuteen osallistui myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio, joka vei arkulle suuren kukkaseppeleen ja esitti tervehdyksen myös puolisoltaan. Presidentti Niinistö oli estynyt osallistumasta tilaisuuteen, sillä hän oli samaan aikaan New Yorkissa pidetyssä YK:n yleiskokouksessa.

”Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä”, Haukio sanoi Loirin muistolle.

Loirin siunasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo. Hän muisteli puheessaan viimeistä tapaamistaan Loirin kanssa sairaalassa sekä tämän poikkeuksellista lahjakkuuttaan niin taiteissa kuin urheilussakin.

”Kaikkien muistellessa taiteilijaa pohdin, kenelle hän kuuluu. Kuka saa hänet omakseen? Vuosikymmenien ihmeellisen uran ja erityisen kiinnostuksen perusteella voisi vastata, että Vesa-Matti Loiri kuului kaikille”, Laajasalo sanoi.

”Vesku oli suuri tähti, mutta toisaalta suomalaisten tuntojen tulkki ja kansan nöyrä palvelija. Omanarvontuntoinen ja päättäväinen, mutta syvästi tietoinen siitä, että hänet on nostanut ja hänet pitää pystyssä yleisön suosio.”

Siunaustilaisuudessa esiintyi joukko Loirin ystäviä ja työtovereita vuosien varrelta. Urkuja soitti Olli Ahvenlahti. Näyttelijä Esko Salminen esitti Prosperon monologin William Shakespearen näytelmästä Myrsky. Samuli Edelmann lauloi kappaleensa Peggy, joka oli Loirin oma toive.

Peter Lerche soitti lisäksi virren Suojelusenkeli, jonka Loiri on myös levyttänyt. Jenni Vartiainen esitti Loirin siunaamisen jälkeen Franz Schubertin Ave Marian, jota Lenni-Kalle Taipale säesti pianolla.

Tämän jälkeen saattoväki hiljentyi vielä kuuntelemaan ortodoksisen rukouksen.

Tunnelma kirkossa oli harras ja hiljainen. Omaisten toivomuksesta tilaisuudessa ei saanut kuvata.

Siunaustilaisuuden päätyttyä omaiset ja kutsuvieraat siirtyivät Säätytalolla järjestettyyn muistotilaisuuteen.

Vesa-Matti Loiri kuoli 10. elokuuta 77-vuotiaana pitkään sairastettuaan. Hän oli syntynyt Helsingissä 4. tammikuuta 1945.

Loiri oli yksi Suomen rakastetuimmista taiteilijoista, jonka monipuolisuus oli vertaansa vailla. Loiri kykeni näyttelijänä niin vakaviin kuin Urho Turhapuron kaltaisiin komediallisiinkin rooleihin.

Muusikkona Loiri ylsi samanlaiseen kirjoon huumorilauluista erittäin kunnianhimoiseen jazziin. Etenkin hänen tulkintansa Eino Leinon runoista puhuttelivat suomalaisia.

Myös urheilijana Loiri oli monilahjakkuus, joka voitti Suomen mestaruuden vesipallossa ja käsipallossa. Hän pelasi SM-tasolla myös jalkapalloa ja biljardia. Lajeihin kuuluivat myös nyrkkeily ja jääkiekko.

Loirin muistokirjoituksen Helsingin Sanomiin kirjoitti kirjailija Jari Tervo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat