Järvenpäässä vaarallisia jätteitä käsittelevässä yrityksessä tapahtunut kemikaali­vuoto on saatu tukittua – kaksi työn­tekijää sairaalaan

Kemikaalivuoto tapahtui Levysepänkujalla sijaitsevan Kierto-ympäristöpalvelut -yrityksen tiloissa. Kaksi yrityksen työntekijää altistui vuodolle, ja heidät vietiin sairaalaan.

Poliisi oli onnettomuuspaikan lähistöllä ohjaamassa liikennettä. Kuva on otettu Vähänummentieltä.

19.9. 19:24 | Päivitetty 19.9. 21:15

Järvenpäässä Wärtsilän teollisuusalueella tapahtui maanantai-iltana kemikaalivuoto. Kemikaalivuoto tapahtui Levysepänkujalla sijaitsevan Kierto-ympäristöpalvelut -yrityksen tiloista.

Yritys kertoo verkkosivuillaan tarjoavansa vaarallisten jätteiden nouto-, käsittely- ja kierrätysratkaisuja.

Yrityksen toimitusjohtaja Antti Eriksson vahvistaa HS:lle, että kemikaali on päässyt karkaamaan juuri hänen johtamastaan yrityksestä.

”Pitää paikkansa, mutta voin sanoa, että tilanne on nyt ohi. Selvitämme vielä tapahtumia, enkä voi valitettavasti juuri nyt kertoa asiasta lisää”, Eriksson sanoi HS:lle kello 20.20 aikaan.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta kerrottiin hieman puoli yhdeksän jälkeen illalla, että vuoto on saatu tukittua. Vuodosta ei aiheudu enää vaaraa.

Pelastuslaitoksen mukaan kaksi kierrätysyrityksessä työskentelevää henkilöstöä altistui vuodolle. Heidät on viety sairaalaan.

Paloauto ja pelastuslaitoksen henkilökuntaa kuvattuna Jampankadun ja Wärtsilänkadun risteyksessä maanantai-iltana.

Vuodossa oli kyse yhdistelmästä, jossa on vaarallisia aineita: typpihappoa, fluorivetyä ja etikkahappoa, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi Twitter-tilillään hieman kello kahdeksan jälkeen. Osa aineista on myrkyllisiä ja syövyttäviä.

Alkutilanteessa ongelmia aiheutui siitä, että pelastuslaitoksella ei ollut tietoa, mistä yhdistelmästä aineessa oli kyse, pelastuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Päivystävän palopäällikön Olli Korteniemen mukaan tilanne oli erittäin vaativa, ja oli myös mahdollisuus, että vuoto olisi levinnyt laajemmalle.

Levysepänkujalla tapahtuneesta vuodosta nousi kemikaalipilvi, joka levisi alueelta pääradan suuntaisesti etelään.

Pelastuslaitos kehotti vuodon tapahduttua Saunakallion ja Jampan alueen asukkaita suojautumaan sisälle ja sulkemaan ilmastoinnin sekä seuraamaan radiota ja televisiota.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen Levysepänkujalla tapahtuneesta vaarallisen aineen onnettomuudesta hieman kello kuuden jälkeen maanantai-iltana.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan paikalla oli 26 yksikköä, joista osa poliisin sekä sopimuspalokuntien yksiköitä.

Järvenpäässä Valajankadulla asuva Janne Karila kertoi HS:lle havainneensa ensin, että paikalle lensi pelastushelikopteri. Vähän sen jälkeen paikalle ajoi pelastuslaitoksen auto.

Valajankatu sijaitsee alle kilometrin päässä onnettomuuspaikalta.

”Autosta kuulutettiin, että asukkaiden on pysyttävä sisätiloissa”, Karila kertoi.

”Sen jälkeen sisällä on pysytty.”

Joona Oinonen asuu noin kilometrin tapahtuma-alueelta pohjoiseen. Hänen mukaansa vuoto alueella ei ole ensimmäinen laatuaan.

”Kierto-ympäristöpalvelut -yrityksestä on tullut näitä vuotoja jo muutaman kerran sen kahden vuoden aikana, kun olemme tässä asuneet. Tämä on tähän mennessä suurin”, Oinonen sanoi. Hän myös valitteli, ettei onnettomuudesta oltu tuolloin vielä tiedotettu riittävästi.

”Joku auto tuolla ilmeisesti kiertää ja kuuluttaa. Mutta vaimon sisko asuu ihan Kierto-ympäristöpalveluita vastapäätä, eikä kukaan ole tullut kertomaan heille mitään”, Oinonen sanoi.

Paikalla oli myös ambulanssi.

Jampan pientaloalueella asuva Elina Pitajeva oli perheensä kanssa jumissa autossa, kun alueella olevia ihmisiä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa. He eivät päässeet kotiinsa, sillä poliisi oli sulkenut tien.

”Edessä on poliisiautoja, ja virkavalta on asettanut tielle oransseja vilkkuvia valoja ja muovitötsiä. Asuinalueelle meni myös paloautoja, mutta ne eivät tähän nyt näy”, Pitajeva kertoi.

Pitajevan perhe oli aiemmin lähtenyt käymään kaupassa. Haastatteluhetkellä he olivat viettäneet autossa puolitoista tuntia. He olivat näköetäisyydellä tiesulusta, jotta pääsisivät heti sen purkamisen jälkeen kotiin.

”Alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään, kun autossa on seitsemän kuukautta vanha vauva, jonka yöhommat olisi pitänyt jo aikaa sitten hoitaa”, Pitajeva kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat