Suosittu nähtävyys Kampin kappeli sulki äkillisesti ovensa

Rahapulassa kärvistelevä seurakuntayhtymä miettii kappelin avaamista myöhemmin niin, että siellä käyviltä turisteilta aletaan periä maksua.

Kampin kappeli elokuun alussa.

20.9. 10:41

Helsingin keskustassa sijaitseva puurakenteinen Kampin kappeli on sulkenut päivän varoitusajalla ovensa syyskuun alkupuolella.

Syynä ovat Helsingin seurakuntayhtymän laajat irtisanomiset, joiden vuoksi kappelilla ei enää ollut tarpeeksi henkilökuntaa sen pitämiseen avoimena.

Kappeli on ollut sekä suosittu turistikohde että hiljentymispaikka, jossa on voinut keskustella ilman ajanvarausta kirkon työntekijän tai Helsingin kaupungin sosiaalialan työntekijän kanssa.

Kappelin sulkemisesta kertoi ensin Helsingin Uutiset.

Kappelin ei ole tarkoitus olla pysyvästi kiinni. Sen on määrä avautua uudelleen ja alkaa toimia tavalla, joka tuottaa seurakunnalle myös lisätuloja.

Kappeli olisi siis edelleen hiljentymistila ja avoinna kaikille, mutta turisteina tulevilta voitaisiin periä maksuja.

Seurakuntayhtymä on esimerkiksi Temppeliaukion kirkossa perinyt vuosia maksuja vierailijoilta. Tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa vapaaehtoinen maksu kävijöiltä otettiin käyttöön 2021.

Säästöistä 8. syyskuuta päättäneelle yhteiselle kirkkoneuvostolle Kampin kappelin sulkemista toistaiseksi perusteltiin esimerkiksi sillä, että rahaa kappelin laajentamiseen ei ole.

Ilman laajentamista taas keskusteluavun tarjoaminen tai yhteistyö kaupungin kanssa eivät nykymallilla pitkään onnistuisi. Säästöjä sulkemisesta saadaan noin 350 000 euroa.

Seurakuntayhtymä tiedotti 9. syyskuuta, että se irtisanoo tai tarjoaa toista työtä yhteensä 23 työntekijälle. Lisäksi 21 tehtävää tai virkaa jätetään täyttämättä, kun niitä hoitanut jää eläkkeelle tai määräaikainen työsopimus päättyy.

Lue lisää: Helsingin kirkko irtisanoo työntekijöitään

Säästöjä pitäisi saada yhteensä lähes viisi miljoonaa vuoteen 2025 mennessä, koska entistä harvemmat kuuluvat seurakuntaan ja maksavat kirkollisveroja. Tämä taas tarkoittaa myös useista rakennuksista luopumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat