Kolmannen Kruunusillan rakentaminen alkaa Helsingissä: Luvassa lisää kovaa meteliä

Hakaniemen ja Kalasataman yhdistävän Merihaansillan rakentaminen alkaa kuunvaihteessa.

Havainnekuva näyttää, millainen sillan olisi valmiina tarkoitus olla.

20.9. 11:33

Kolmannen Kruunusiltoihin kuuluvan sillan rakennustyöt ovat alkamassa kuunvaihteessa Helsingissä. Se tarkoittaa alueen asukkaiden kannalta lisää meteliä.

Kruunusilloista kahta ensimmäistä eli Kruunuvuorensiltaa ja Finkensiltaa on alettu rakentaa jo vuonna 2021. Nyt on vuorossa Merihaansilta, joka kurottaa Hakaniemestä Kalasataman eteläkärkeen Nihtiin.

Sillanrakennustöitä on valmisteltu rannoilla kesällä.

Nyt syksyllä aletaan rakentaa työsiltaa molemmilta rannoilta käsin yhtä aikaa. Se on siis väliaikainen rakenne, jonka päältä varsinaista siltaa sitten myöhemmin tehdään.

Työsillasta tulee varsinaista siltaa suurempi, jotta se kantaisi suuria työkoneita. Sen rakentaminen vaatii paalutusta.

Asukkaita varoitetaan kovasta metelistä lokakuusta alkutalveen 2024. Aivan yhteen putkeen meteliä ei sentään ole odotettavissa, esimerkiksi huhtikuun puolestavälistä heinäkuun loppuun pidetään taukoa paalutustöistä meriluonnon suojelemiseksi.

Merihaansillan aikataulut ovat kiinni Hanasaaren voimalan alasajosta. Väylää Merihaan ja Sompasaaren välistä ei voida sulkea ennen kuin hiilikuljetukset päättyvät lokakuussa 2023. Niinpä väylä on avoinna huviveneilijöillekin vielä ensi kesänä.

Merihaansillasta on tulossa matala ja laiturimainen, jotta se peittäisi mahdollisimman vähän merinäköalaa. Sen halutaan myös sopivan yhteen uuden Hakaniemensillan kanssa tyyliltään.

Sillan erikoisuus on Nihdin päähän rakennettava avattava osuus, jonka avaamiseen tarvitaan nostureita. Aukkoa ei ole tarkoitus avata kuin poikkeustapauksissa, siis esimerkiksi jos halutaan kuljettaa ravintolalaiva tai asuntolaita sillan ohi.

Silta rakennetaan betonilaattasiltana.

Merihaansillan suunnittelussa on varauduttu myös Hiilisatamansiltaan eli Merihaansillan viereltä Hanasaareen menevän haaran rakentamiseen. Hiilisatamansillasta ei ole vielä tehty poliittisia päätöksiä.

Lue lisää: Merestä nousee valtava rakennelma Helsingin edustalla – Ilmakuvat näyttävät jätti­hankkeen

Lue lisää: Kruununhaassa alkaa aamuisin sietämätön pauke – Meteli on niin kova, että asukkaille on alettu jakaa korvatulppia

Lue lisää: Maan alta löytyi hylätty hissi Helsingissä

Lue lisää: Hakaniemessä kannattaa pitää ikkunoita kiinni helteestä huolimatta – ”Luvassa on pölyä ja melua”, varoitetaan viereiseltä työmaalta

Lue lisää: Tuhatta paalua ei voi häiritsemättä lyödä maahan – Helsingin mittava silta­urakka häiritsee asukkaiden arkea viisi vuotta

Kruunusiltojen olisi tarkoitus valmistua niin, että raitiovaunut alkaisivat kulkea silloilla vuonna 2027.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat