Roihuvuoren steiner-päiväkoti sulki ovensa Helsingissä

Roihuvuoressa aiemmin toiminut steiner-päiväkoti ajautui konkurssiin.

Helsingin Roihuvuoressa pitkään sijainneen steinerpäiväkoti Mansikkalan toiminta päättyi konkurssiin.

21.9. 15:20

Helsingin Roihuvuoressa sijaitseva yksityinen steiner-päiväkoti Mansikkala on lopettanut toimintansa ja hakeutunut konkurssiin.

Päiväkotia ylläpitänyt kannatusyhdistys jätti konkurssihakemuksen alkuviikosta.

"Ikävä kyllä meillä ei ollut varaa pitää päiväkotia enää. Kaikkemme yritimme, ja päiväkoti oli kyllä tosi pidetty, lapset ja perheet tykkäsivät”, sanoo Mansikkalan hallituksen puheenjohtajana toiminut Sami Keto.

Taloudellisiin ongelmiin ajauduttiin Kedon mukaan osittain siksi, että yksityisten päiväkotien varhaiskasvatusmaksut koettelevat monien perheiden taloutta.

Helsingin kaupunki ei ole ottanut käyttöön palveluseteleitä varhaiskasvatuksessa toisin kuin moni muu kaupunki, vaan ainoa tuki on yksityisen hoidon tuki kuntalisineen. Helsingin kaupungin päiväkodeissa varhaiskasvatus tulee perheille siis huomattavasti edullisemmaksi.

”Ei ole sattumaa, että näin kävi, vaan tietoinen poliittinen päätös. Sen seurauksena meiltä lähti useita lapsia kaupungin päiväkoteihin, ja moni mainitsikin perusteluna taloudelliset syyt”, Keto sanoo.

Säästösyyt korostuvat, mikäli perheessä on useampi päiväkoti-ikäinen: kaupungin päiväkodeissa kun saa sisaralennuksen.

Mansikkala oli toiminut 1990-luvulta lähtien, ensin Vuosaaressa ja kymmenisen viime vuotta Roihuvuoressa, Keto kertoo. Päiväkodissa oli parisenkymmentä lasta. Toiminta oli pitkään veitsenterällä juuri taloudellisten syiden takia.

”Onhan tämä surullista. Vielä keväällä vaikutti siltä, että saamme mukaan riittävästi lapsia, mutta sitten tuli muutama peruutus. Oli pakko tehdä konkurssiratkaisu ennen kuin ajaudumme vielä pahempiin talousvaikeuksiin.”

Steiner-päiväkotien toiminta perustuu pedagogiikkaan, joka korostaa antroposofista ymmärrystä ihmisestä kehollisena, sielullisena ja henkisenä olentona. Päiväkodit eivät tavoittele voittoa, vaan niitä ylläpidetään yhdistyksen voimin.

Keto ihmettelee kuitenkin Helsingin kaupungin linjausta niukasta yksityistä päivähoitoa tukevasta politiikasta.

”Jos moni yksityinen päiväkoti joutuu lopettamaan, se vain lisää ruuhkia ennestään kuormittuneessa varhaiskasvatuksessa.”

Hän pitää tärkeänä, että päiväkoti olisi lähipalvelu, jossa on pienet ryhmät.

”Yksityiset päiväkodit ovat usein tällaisia. Tuntuu, että kunnallista päivähoitoa ollaan viemässä eri suuntaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat