Lukuisat Ukrainasta paenneet lapset jäivät ilman koulupaikkaa Espoossa

Espoossa on pulaa valmistavan perusopetuksen opettajista. 59 lasta odottaa, että heille löytyisi opettaja. Myöskään kouluruokaa ei ole tarjolla koulupaikkaa odottaville lapsille.

Espoossa koulut alkoivat 11. elokuuta. Kuvituskuvassa oppilaita espoolaiskoulussa.

26.9. 9:48

Joukko Ukrainasta ja muita ulkomailta saapuneita lapsia on jäänyt ilman koulupaikkaa Espoossa. Parhaillaan 59 lasta odottaa pääsyä valmistavaan perusopetukseen.

Koulupaikkaa odottaville lapsille ei ole tarjolla myöskään kouluruokaa, vaan perheiden tulee järjestää lasten ruokailu odottelun aikana.

Miten on mahdollista, etteivät lapset ole päässeet Suomessa kouluun?

Espoon perusopetuksen johtaja Juha Nurmen mukaan opettajia ei ole tarpeeksi. Seitsemältä valmistavan perusopetuksen ryhmältä on puuttunut opettaja. Osalle näistä ryhmistä opettaja on löytynyt. Rekrytointien lisäksi tilannetta yritetään helpottaa erilaisilla tilkkutäkkimäisillä tilapäisillä järjestelyillä, joissa opettajille tarjotaan lisätunteja.

Nurmen mukaan koulupaikkojen tarve lisääntyi yllättäen, eikä kaupunki ole ehtinyt reagoimaan tilanteeseen. Ukrainalaisten lisäksi maahanmuutto on tuonut lisää oppilaita ja tarvetta valmistavalle opetukselle.

Espoossa valmistavassa opetuksessa on yhteensä 569 lasta. Viime vuoden syyskuussa oppilaita oli yhteensä 512.

Nurmen mukaan opettajia on nykyisiin entistä vaikeampi löytää sijaisuuksiin ja määräaikaisiin tehtäviin. Lisäksi haastetta on tuonut se, että tyypillisesti opetushenkilökunta rekrytoidaan keväisin seuraavaksi lukuvuodeksi. Kun syksyllä opettajia tarvittiinkin yllättäen enemmän, olivat opettajat jo löytäneet työpaikat muualta.

”Yritämme jatkossa ennakoida tilannetta paremmin, että saisimme aikaisemmin rekrytoitua opettajia ryhmiä varten.”

Nurmi huomauttaa, ettei ukrainalaislapsilla välttämättä ole oppivelvollisuutta Suomessa ja osa saattaa käydä Ukrainan järjestämää etäkoulua. Syynä mahdollisuuteen on tilapäinen suojelu.

Tästä huolimatta lapsilla on oikeus perusopetukseen, ja perusopetus on kuntien vastuulla.

Nurmi on luottavainen siihen, että opettajat saadaan rekrytoitua ja lapset pääsevät kouluun. Hän ei kuitenkaan uskalla vielä arvioida, milloin lapset pääsevät kouluun.

Espoossa valmistavan perusopetuksessa on rajattu, että yhdessä ryhmässä voi maksimissaan olla 12 oppilasta. Nurmen mukaan tavanomaisesti keväisin perustetaan ryhmiä vajaina, sillä tavanomaisesti oppilaita tulee vielä lisää ryhmiin.

”Nyt on tullut niin paljon enemmän oppilaita valmistavaan perusopetukseen, etteivät paikat ole riittäneet.”’

Valmistavaan perusopetukseen ohjataan Suomeen saapuvat lapset, jotka eivät osaa suomea. Valmistavassa opetuksessa tarkoituksena on opetella kieltä, minkä jälkeen lapset siirtyvät sopivalle luokka-asteelle. Espoossa tällä hetkellä noin viidennes valmistavan perusopetuksen lapsista on ukrainalaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat