Huijarit pakottivat miehen avaamaan pankkitilin toisen nimissä ja nostamaan lainoja

Mies kertoi oikeudelle tutustuneensa epämääräisiin ihmisiin pari vuotta ennen tekoa.

21.9. 9:46

Huumeveloissa ollut mies pakotettiin väkivallalla uhaten avaaman tilin väärän henkilön nimissä. Uhkailijat käyttivät tiliä lainojen hankkimiseen ja aiheuttivat yli 20 000 euron vahingot.

Helsingin hovioikeus tuomitsi väärällä henkilöllisyydellä esiintyneen miehen maksuvälinepetoksesta kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen, joka suoritetaan yhdyskuntapalveluna.

Hovioikeus lievensi käräjäoikeuden aiemmin antamaa tuomiota sekä syyksilukemisen, että rangaistuksen osalta. Mies oli aiemmin saanut puolen vuoden vankeustuomion törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Mies kertoi oikeudessa että hän oli tutustunut epämääräisiin henkilöihin muutamaa vuotta ennen tekoa. Mies oli ollut muutamia vuosia kodittomana ja käyttänyt huumausaineita. Miehelle oli jäänyt huumevelkoja, joita oli peritty väkivalloin.

Tekoa edeltävänä ajankohtana mies kertoi olleensa putkassa, jolloin velanperijät olivat tunkeutuneet hänen tyttöystävänsä kotiin ja pahoinpidelleen naista tämän lasten edessä.

Tekopäivänä mies oli haettu kotoaan ja käsketty nousemaan autoon. Autossa hänelle oli annettu varastettu henkilöllisyystodistus ja hänet käskytettiin pankkivirkailijan puheille. Mies luovutti saamansa pankkikortin ja verkkopankkitunnukset uhkailijoilleen.

Oikeuden mukaan mies ei ollut toiminut tilanteessa aloitteellisesti vaan muiden kehotuksesta. Mies ei paljastanut uhkailijoidensa henkilöllisyyksiä poliisille tai tuomioistuimelle.

Yhdyskuntapalvelun lisäksi mies tuomittiin maksamaan lainayritykselle korvauksia yhteensä 15 000 euroa korkoineen. Oikeuden mukaan korvaus ei ole kohtuuton, sillä mies on aloittamassa kuntouttavan työtoiminnan, eikä korvausmäärä ole sellainen, joka romahduttaisi hänen henkilökohtaisen taloutensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat