Helsingin Merihaan asukkaille vedettiin väliaikaiset vesiletkut – Katkon syynä rakentaminen

Kolme isoa taloyhtiötä ja niiden 800 asukasta olivat toista vuorokautta kantoveden varassa.

Ihmiset jonottivat vettä Merihaassa keskiviikkoaamuna.

21.9. 8:02 | Päivitetty 22.9. 7:44

Helsingin Merihaan vesikatko on tällä erää ohi. Kello 12.55 keskiviikkona Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) sai kolme taloyhtiötä kytkettyä jälleen vedenjakeluun väliaikaisen letkujärjestelyn avulla.

Vesi tulee yhtiöihin keskitetysti, joten asunnoissa keittiönhanat ja vessat saavat jälleen vettä eikä asukkaiden tarvitse kantaa sitä ämpäreillä.

Taloyhtiöt ovat isoja, viidessä asuinkerrostalossa oli ilman vettä 800 asukasta.

Vedenjakelu oli poikki osoitteissa Haapaniemenkatu 11 ja 16 sekä Hakaniemenranta 14. HSY oli järjestänyt väliaikaisen vesipostin Haapaniemenkatu 12:een.

Vesikatkosta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

HSY:n verkostopäällikkö Sami Sillstén arvioi, että tilapäiset letkukytkennät voidaan poistaa kenties jo tällä viikolla, jos uusi putkilinja saadaan tehtyä. Merihaan vedenjakelu on kytköksissä Hakaniemenrannan uusien tonttien vesijohtoverkoston suunnitteluun ja rakentamiseen.

”Työmaalla pohditaan parhaillaan, miten nyt syntynyt tilanne ratkaistaan”, Sillstén sanoo.

Hakaniemenrannassa on myllätty maata viime vuodesta lähtien. Tässä yhteydessä Merihaan vanhat vesijohdot ovat liikkuneet, mikä aiheutti vesikaton tiistaina.

Asukas Maria Patjas huomasi tiistaina aamukuudelta, että vedet olivat poikki. Pitkin päivää tuli HSY:ltä tietoja eri kellonajoista, jolloin vedenjakelu palautuisi, mutta näin ei tapahtunut.

”Ensin tilanteen piti olla kello 14 mennessä, sitten kello 20 mennessä, sitten puoleenyöhön mennessä, mutta tänä aamunakaan ei vettä tullut.”

Myös monet HS:n kyselyyn vastanneet moittivat HSY:n tiedotusta, joka kerta toisensa jälkeen on osoittautunut liian optimistiseksi, koska vedenjakelu ei ole palautunut.

”Talossa asuu paljon vauvoja ja vanhuksia, joiden elämää juoksevan veden puute haittaa aika lailla”, huomauttaa yksi asukkaista.

Eniten haittaa on koitunut vessattomasta elämästä. HS:n kyselyyn vastanneet kertovat, kuinka yhdellä sangollisella vettä saa hädin tuskin vessanpöntön huuhdeltua tyhjäksi.

Joku oli joutunut tekemään tarpeensa pussiin ennen kuin edes väliaikainen vedenjakelu alkoi.

Astianpesukonetta ei voi käyttää, pyykkiä ei voi pestä, hampaita tai käsiä ei voi pestä eikä suihkussa käydä.

”Osaapahan taas arvostaa juoksevaa vettä aivan uudella tavalla”, kommentoi Kristiina Laipio.

Ennen letkujen vetämistä HSY:n varmistui vesinäytteillä, että vesi on juomakelpoista.

Letkujen vetäminen taloyhtiöitten vesimittareille tarkoittaa, että vedenjakelu asunnoissa palautuu ennalleen. Jokaisessa talossa joudutaan kuitenkin pitämään talon ulko-ovea auki. HSY on palkannut oville ympärivuorokautisen vartioinnin.

”Meillä on rauha tehdä muutostöitä, jotka olisivat kuitenkin edessä Hakaniemenrannan urakoiden vuoksi.”

Vesiletkujen kytkennän jälkeen vettä hurahti suuret määrät asuntoihin, mikä Sillsténin mukaan kielii siitä, että vessanpöntöt olivat tyhjillään.

Asukkaiden hermoja vesikatko on koetellut, ja moni ihminen Merihaassa on moittinut HSY:tä riittämättömästä tiedottamisesta.

”Meillä on tekstiviestipalvelu, mutta monilla on salainen numero tai he käyttävät prepaid-liittymää. Parhaiten tietoja saa soittamalla meidän vikatiedotukseemme. Olen eilen itsekin sanellut sinne kolme kertaa tuoreen tilannetiedotuksen”, Sillstén sanoo.

Maria Patjas on liittynyt HSY:n tekstiviestipalveluun jo viime kesänä, mutta mitään väliaikatietoja siihen ei ole tullut tästä vesikatkosta. Myös hänen mielestään HSY:n tiedottamisessa on parantamisen varaa.

HSY kertoo Twitter-tilillään ja verkkosivun vikatiedotteissa korjaustilanteesta.

Merihaan vesijohtoverkosto on verrattain uutta Helsingissä. Se on asennettu vuonna 1973.

Oikaisu kello 11.05: Poistettu maininta, että HSY tiedottaisi tilanteesta verkkosivullaan.

Kello 13.33. Täydennetty uutista uusilla tiedoilla, ja lisätty maininta, että HSY:n verkkosivulla vikatiedotteet saadaan taas päivitettyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat