Rakennusyhtiö rikkoi ”törkeästi” sopimusta – Nyt Helsinki tuplaa niitä koskevan sakon

Helsingin kaupunki katsoo, että Vuosaareen ei rakennettu sopimuksen mukaisia asuntoja.

Helsinki suunnittelee Vuosaaren keskustaa.

22.9. 15:45

Helsingin kaupungin rakennuskonserni YIT:lle ja maanomistaja Pauligille määräämä 600 000 euron sopimussakko herätti keskustelua Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkona.

Valtuutettu Ville Jalovaara (sd) kysyi, millaisiin toimiin Helsinki on ryhtynyt tapauksen takia, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Kyse on Vuosaareen rakennettavasta asuintalosta, johon Helsingin kaupungin mukaan piti rakentaa muun muassa asumisoikeusasuntoja ja säänneltyjä omistusasuntoja 6 000 kerrosneliön verran. Tällä Helsinki halusi ohjata kaupungin sosioekonomista rakennetta tasapuoliseksi.

Kerrostaloon ei kuitenkaan tehty lainkaan kaupungin määrittelemiä asuntomuotoja, vaan talo meni sijoittajille. HS uutisoi asiasta maanantaina.

Lue lisää: Yhtiö teetti Itä-Helsinkiin rahakkaita sijoitusasuntoja vastoin Helsingin ohjeita

valtuustossa sopimussakkoa pidettiin muun muassa liian pienenä, koska se on johtanut sopimusrikkomukseen. Sopimussakon määrä on ollut Helsingissä vähintään 100 euroa kerrosneliötä kohden.

”YIT ja Paulig törkeästi rikkoivat sopimusta, jonka he ovat tehneet Helsingin kaupungin kanssa, tietoisesti ja härskisti laskien saavansa isomman voiton”, sanoi valtuutettu Paavo Arhinmäki (vas) puheenvuorossaan.

Arhinmäen mukaan vastaisuudessa on mietittävä tarkemmin, kenen kanssa kaupunki tekee yhteistyötä.

”Annetaanko YIT:n ja Pauligin nauraa koko matka pankkiin, vai onko niin, että seuraavan kerran, kun tontteja jaetaan, niin toteamme, että YIT ei tontteja saa tällä kierroksella, koska eivät toteuttaneet sitä, mitä olivat sopineet edellisellä kierroksella kaupungin kanssa?”

Valtuutettu Eveliina Heinäluoma (sd) toivoi, että kaupunki panee asiassa ”kovan kovaa vasten”.

”Täytyy kyllä sanoa, että tämä HS:n paljastama YIT:n ja Pauligin keissi on todella törkeä välistäveto ja sopimusrikkomus. Jos tällaista voidaan tehdä maan suurimmassa kaupungissa, mitä nämä toimijat ovat valmiita tekemään pienemmissä kunnissa, joissa on heikommat neuvotteluvoimat julkisella puolella.”

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kuvaili sopimusrikkomusta yllättäväksi ja järkytykseksi.

Hän kertoi, että kaupunkiympäristölautakunnassa on päätetty jo viime keväänä tiukentaa sopimussakkojärjestelmää, kun vakava sopimusrikkomus tuli kaupungin tietoon.

Kaupunki kaksinkertaistaa uusissa maankäyttösopimuksissa vähimmäissakon tason, joka on siis vähintään 200 euroa kerrosneliötä kohden. Lisäksi sakkoa korotetaan sopimusrikkomuksen ajankohtaan perustuvalla kertoimella, joka on joko 1,5 tai 2.

”Tällaista tilannetta ei koskaan aikaisemmin ole ollut Helsingin kaupungissa. -- Emme halua, että tällaista enää uudelleen tapahtuisi.”

Lue lisää: Paulig ei päättänyt Vuosaaren tontin asumismuodosta

Lue lisää: YIT ja Paulig unohtivat arvonsa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat