25-vuotias Alex pakeni Venäjältä, vaikka hän ei ole käynyt armeijaa: ”Ei voi koskaan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu”

Kutsuntoja pakeneva Alex kertoi haluavansa katsoa rajojen ulkopuolelta, miten tilanne Venäjällä kehittyy. Hän oli matkalla sisarensa luo Espanjaan.

Moskovalainen Alex käveli bussilta Helsinki-Vantaan terminaaliin. Hän oli matkalla Espanjaan sisarensa luo.

23.9. 18:07

Valkoinen linja-auto kaartoi Helsinki-Vantaan lentoaseman bussiasemalle perjantai-iltapäivänä. Rekisterikilpi paljasti auton tulleen Venäjältä.

Linja-autosta purkautuvat ihmiset kiirehtivät hakemaan matkatavaransa. HS lähestyi lukuisia matkustajia kysyäkseen heiltä, oliko Venäjän julistama osittainen liikekannallepano syynä matkaan.

Useimmat puistelivat päätään ja jatkoivat matkaansa. Tummaan takkiin ja oranssiin huppariin pukeutunut nuorimies jäi kuitenkin juttelemaan ja kertoi lähteneensä pakoon kutsuntoja.

Mies kertoi nimekseen Alex, olevansa 25-vuotias moskovalainen ja matkalla sisarensa luo Espanjaan.

”En ole käynyt armeijaa, joten liikekannallepano ei suoraan liity minuun. Mutta ei voi koskaan tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Alex sanoi.

”Haluan katsella Venäjän rajojen ulkopuolelta, miten tapahtumat kehittyvät. Päätän vasta sitten, mitä teen. Tilanne on hyvin monimutkainen.”

Suomeen saapui Venäjältä torstaina lähes 6 000 venäläistä Kaakkois-Suomen rajanylitys­paikoilta. Viikko sitten torstaina venäläisiä saapui vajaat 2 900. Kasvua liikenteessä oli 107 prosenttia.

Maanteitse Venäjältä Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvat venäläismatkustajat tarkastetaan itärajan ylitysasemilla, ja sen jälkeen he ovat Schengen-alueella.

Lentoasemalla heidät tarkastetaan ulos Schengen-alueelta, jos matka ei suuntaudu Schengeniin kuuluviin maihin. Rajaviranomaisilla on kuitenkin hyvä näppituntuma venäläismatkustajien matkakohteista.

”Venäläisiä matkailijoita on pitkin kesää tullut ja lähtenyt Helsinki-Vantaan lentoasemalta yhteensä noin 200–400 vuorokaudessa. Tämä määrä ei ole viime päivinä muuttunut. Tällä viikolla vuorokautinen kokonaismäärä on ollut noin 300”, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Olennainen muutos on se, että nyt on enemmän lähtijöitä kuin palaajia. Aiemmin lähtijöiden ja palaajien suhde oli kutakuinkin samansuuruinen.

”Viime päivinä lähtijöiden osuus on ollut noin 75 prosenttia. Lähtijöitä on siis ollut selvästi enemmän.”

Koska Schengen-rajan ylityksiä ei ole havaittu lentoasemalla tavanomaista enemmän, venäläisten lennot Helsinki-Vantaalta suuntautuvat lähinnä Euroopan alueelle.

Schengen-rajan ylityksistä rajaviranomaisten mukaan suosituimpina kohteina ovat pysyneet Turkin Istanbul ja Qatarin Doha.

Alexin mukaan hänen paristakymmenestä ystävästään neljä on lähdössä pois Venäjältä muutaman päivän kuluessa. Heillä on jo viisumit ja liput hankittuina.

Alex kertoi, että lentolippujen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti parissa päivässä liikekannallepanon julistamisen jälkeen.

”Lentolippu Istanbuliin maksoi jo 5 000 dollaria ja kohta varmaan 10 000”, hän arvioi.

Alex kertoi tietävänsä riittävästi Ukrainan tilanteesta. Ei kaikkea, mutta sen verran, että Venäjän armeijalle menee sodassa huonosti. Siksi pelkona on, että hänetkin kutsutaan jossakin vaiheessa armeijaan.

”Päätin lähteä heti, sillä tämäkin reitti voi pian sulkeutua.”

Alex on kuullut myös Suomessa esitetyistä vaatimuksista rajoittaa venäläisten maahantuloa. Se ei ole hänen mielestään oikein.

”Venäläisille pitäisi jäädä jokin pakotie, ja Suomi on nyt viimeinen paikka päästä Eurooppaan. Poislähteminen on meille ainoa mahdollisuus, sillä mielenosoittamisesta saa heti kutsukirjeen armeijaan”, Alex kertoo.

Lue lisää: Suomi rajoittaa venäläisten maahantuloa, ulkoministeri Haaviston on määrä kertoa asiasta perjantai-iltana

Millä Alex aikoo elättää itsensä ulkomailla? Hän työskentelee Moskovassa kiinteistöalalla, mikä ei ulkomailla enää onnistu.

”Vanhempani tukevat minua. En ole iloinen, että joudun lähtemään, sillä haluaisin jäädä auttamaan vanhempiani, mutta hekin ovat sitä mieltä, että minun on paras poistua Venäjältä.”

HS tapasi torstaina Pietarista bussilla tulleen 39-vuotiaan Jurin. Hän on käynyt armeijan, ja siksi liikekannallepano koski juuri häntä.

”Elämäni ja vapauteni ovat arvokkaampia kuin joutuminen rintamalle”, Juri perusteli pakomatkaansa.

”Olin aikonut joka tapauksessa lähteä jossakin vaiheessa, mutta Putinin puheen jälkeen päätin ostaa heti bussilipun. Kaikki liput oli jo myyty, mutta onneksi joku peruutti ja sain paikan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat