Helsingin kaupungin­hallitus kannattaa Kaartin maneesin suojelua rakennus­perintö­lailla

Kaartin maneesi on niin arvokas, että Helsingin kaupunginhallituksen mukaan sen suojeleminen on perusteltua.

Kasarminkatu 15:ssä sijaitseva punatiilisen Kaartin maneesin on suunnitellut arkkitehti Axel Hampus Dalström, joka on suunnitellut myös Esplanadin Kappelin.

26.9. 20:56

Helsingin kaupunginhallitus kannattaa Kasarminkatu 15:ssä sijaitsevan punatiilisen Kaartin maneesin suojelua.

Kaupunginhallitus antoi maanantaina lausunnon Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ely) Kaartin maneesin suojelu­esityksestä ja Museoviraston ehdottamista suojelumääräyksistä.

Kaupunginhallitus katsoo, että rakennuksen suojelu rakennusperintölain nojalla turvaa rakennuksen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot.

Kaartin maneesi nousi Tähtitorninmäen rinteeseen vuonna 1877. Maneesi rakennettiin alun perin ratsu- ja jalkaväen käyttöön. Rakennuksen suunnitteli ylitirehtööri, arkkitehti Axel Hampus Dalström. Hän on suunnitellut myös muun muassa Esplanadin Kappelin ja Vanhan ylioppilastalon.

Valtion omistama rakennus on jo suojeltu vuonna 1980 tehdyllä valtioneuvoston päätöksellä ja valtion omistamien kulttuurihistoriallisesti huomattavien rakennusten suojelusta annetun asetuksen nojalla.

Ely-keskuksessa katsotaan kuitenkin, että Kaartin maneesi tarvitsee uutta suojelupäätöstä, koska valtio on päättänyt luopua rakennuksesta.

Kaupunginhallituksen mielestä maneesirakennukseen 1950-luvulla tehdyn laajennusosan tai sen katujulkisivun suojelun tarve olisi parasta tutkia asemakaavoituksen yhteydessä sitten, kun on käytettävissä enemmän tietoa ja tarkempia suunnitelmia maneesin tulevasta käytöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat