Lapsi teki itselleen nyrkkiraudan kirjastossa Espoossa

Alakouluikäinen lapsi oli valmistanut nyrkkiraudan itselleen Matinkylän kauppakeskuksen kirjaston 3D-tulostimella.

Kirjaston kolmiulotteinen tulostin.

27.9. 14:00

Espoolaisessa koulussa takavarikoitiin maanantaina yli 10-vuotiaalta lapselta itse tehty nyrkkirauta.

Lapsi kertoi tulostaneensa nyrkkiraudan omatoimisesta Matinkylän Iso Omena-ostoskeskuksessa sijaitsevan kirjaston 3D-tulostimella.

”Lapsi itse halusi esitellä nyrkkirautaa kavereilleen, eikä tajunnut kuinka vakavasta asiasta on kyse”, nyrkkiraudan takavarikoinut opettaja kertoo.

Opettaja ei halua omaa tai koulun nimeä julkisuuteen suojatakseen oppilaiden yksityisyyttä. Opettajan henkilöllisyys on HS:n tiedossa.

3D-tulostin tarkoittaa kirjastoissa laajasti käytössä olevia kolmiulotteisia tulostimia. Ne tekevät siis tavaroita. Tulostimissa käytetään yleisesti materiaalina esimerkiksi muovia, metallia tai lasia. Laitteella tulostetut esineet muodostuvat päällekkäisistä kerroksista.

Opettaja oli erityisen huolestunut siitä, kuinka kirjastossa lasten toimintaa ei ole valvottu. Hän ei usko, että lapsi ikänsä puolesta olisi itse saanut idean nyrkkiraudan tulostamiseen.

Järjestyslaki kieltää nyrkkirautojen valmistuksen, maahantuonnin ja hallussapidon yleisellä paikalla.

Espoon kirjaston kirjastopalvelupäällikkö Katariina Lauronen on tietoinen tapauksesta.

Laurosen mukaan myös kirjastossa ehdittiin havaita, että pajassa tulostetaan nyrkkirautoja. Nyrkkiraudan kokoisen muovisen esineen tulostaminen kestää kirjaston laitteilla useita tunteja. Myös koululta oltiin yhteydessä kirjastoon.

”Pajalaitteet olivat avoimesti yleisön saatavilla, ja yleensä käyttö onkin ollut asiallista”, Lauronen sanoo.

Kirjastolla päätettiin siirtyä tiukempaan valvontaan. Nyt laitteille pääsee vain etukäteen varaamalla. 3D-laitetta ei voi enää käyttää olematta ensin yhteydessä henkilökuntaan.

Kirjastosta kerrotaan, että väärinkäyttötapaukset ovat harvinaisia. Espoossa on aiemmin yritetty tulostaa esimerkiksi aseen mallisia, hyvin pieniä avaimenperiä. Kirjaston linja on, että kaikki aseita edes etäisesti muistuttavat mallit ovat kiellettyjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat