Helsinki antoi palkkasotkua ”selvittäneelle” johtajalle bonusrahan

Helsingin kaupunki palkitsi henkilöstöjohtajan Nina Grosin ylimääräisellä bonusrahalla keskellä palkkakriisiä.

Nina Gros vastasi kaupunginvaltuutettujen kysymyksiin valtuuston kokouksessa syyskuussa.

30.9. 10:16

Helsingin kaupunki muisti henkilöstöjohtaja Nina Grosia henkilökohtaisella bonusrahalla kesäkuussa, keskellä pahinta palkkasotkua.

Vain muutamia kuukausi myöhemmin sama johtaja siirrettiin sivuun keväästä saakka jatkuneiden palkanmaksuongelmien selvittelyjen johdosta.

HS:n tekemä tietopyyntö paljastaa, että vielä kesäkuussa Grosin työhön oltiin niin tyytyväisiä, että hänet palkittiin 1 500 euron kertapalkkiolla.

Henkilöstöjohtaja Gros oli syyskuun loppupuolelle saakka vastuussa uuteen palkanmaksujärjestelmään siirtymisen aiheuttamien ongelmien ratkomisesta. Hän oli siis hyvin keskeinen henkilö palkkasotkun selvittämisessä. Yritykset eivät ole johtaneet tuloksiin, vaan edelleen useat työntekijät ovat jääneet ilman palkkaa.

Kertapalkkio on kaupungin tapa palkita työntekijöitä erinomaisista suorituksista tai tavoitteiden saavuttamisesta. Kertapalkkioista päättävät työntekijöiden esihenkilöt, eli Grosin kohdalla kansliapäällikkö Sami Sarvilinna.

Lue lisää: Helsinki ryhtyi toimiin palkkasotkussa: Henkilöstö­johtaja siirretään sivuun

Kertaluontoisen palkitsemisen tavoite on motivoida henkilöstöä ja vahvistaa palkitsemisen kulttuuria.

Kertapalkkioita jaetaan kahdessa kategoriassa: tavoitteiden saavuttamisesta myönnettävä tavoite-palkkio sekä nopea, matalan kynnyksen heti-palkkio.

Heti-palkkion voi saada esimerkiksi joustavuudesta poikkeuksellisessa tilanteessa. Tämä oli Sarvilinnan mukaan perusteena myös Grosin palkitsemiseen kesäkuussa.

”Kertapalkkioita koskevaan lomakejärjestelmään on merkitty myöntämisperusteeksi joustavuus sekä suoritus paineen alla”, Sarvilinna kertoo.

Palkanmaksuongelmat alkoivat keväällä kaupungin siirryttyä Sarastia-palkanmaksujärjestelmään. Ongelmia ei ole vieläkään korjattu.

Palkanmaksun haasteita ei saatu vielä kesällä ratkaistua, ja syyskuussa kymmenet työntekijät olivat yhä ilman palkkaa. Onko tässä valossa Grosin palkitseminen ollut tarkoituksenmukaista, kansliapäällikkö Sarvilinna?

”Kertapalkkio on annettu kesäkuussa vallinneiden tietojen perusteella, nyt ollaan syyskuussa. En näe aihetta jälkiviisaudelle.”

Lue lisää: Helsingin palkkasotkulle ei näy loppua: Koko palkka puuttui syyskuussa useilta

Syyskuun lopussa Gros siirretiin sivuun ja "palkanlaskennan haasteiden vakauttaminen” siirrettiin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hallintojohtajalle Kirsti Laine-Hendolinille.

Hän korvasi Grosin operatiivisena johtajana, jonka tehtävänä on muun muassa neuvotella järjestelmän toimittaneen Sarastian kanssa.

Siirto tehtiin kaupungin tiedotteen mukaan ”palkanmaksutilanteen ongelmien ratkaisemiseksi”.

Palkkoja on toistuvasti maksettu väärin ja osa kaupungin 40 000 työntekijästä on jäänyt kokonaan ilman palkkaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat