HS:n tiedot: Helsinki ehdottaa Länsiväylän tunneloimista tai muuttamista kaduksi

Helsinki tutkii myös asuinrakentamisen mahdollisuutta Länsiväylän lähellä.

Länsiväylä Lauttasaaren kohdalla saatetaan jopa tunneloida.

28.9. 19:17 | Päivitetty 29.9. 8:36

Helsingin kaupunki kaavailee HS:n tietojen mukaan suuria muutoksia Länsiväylälle. Helsinki on julkaisemassa torstaina neljä erilaista tulevaisuus­vaihtoehtoa, jotka sisältävät rajujakin ehdotuksia.

Yksi mahdollisuus on, että kaupunki muuttaa Länsiväylän kaduksi ja alentaa nopeus­rajoitusta 50:een kilometriin tunnissa. Vaihtoehtoina on myös nopeusrajoituksen alentaminen 60:een kilometriin tunnissa tai jopa Länsiväylän siirtäminen tunneliin.

Nykyisin Länsiväylän nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa. Tunneliratkaisussa nopeusrajoitus säilyisi nykyisellään.

Lopullisesti siitä, toteutetaanko Länsiväylälle muutoksia, päättävät kuntapoliitikot.

viranhaltijoiden suunnitelmat koskevat Länsiväylän Helsingin puolista osuutta Koivusaaren, Lauttasaaren ja Salmisaaren välillä.

Vaihtoehtoja tutkimalla kaupungin on tarkoitus selvittää, millaiset muutokset alueella olisivat mahdollisia. Mitään päätöksiä ei siis ole vielä tehty.

Kaupunki myös tutkii asuinrakentamisen mahdollisuutta Länsiväylän ympäristössä. Kaupunki haluaisi alueelle lisää asuntoja ja viihtyisyyttä.

Moottoritie keskellä kaupunkia on suunnittelijoille hankala ratkaisu, Helsingin kaupungin yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala sanoo.

”Meidän pitää jotain tehdä Länsiväylälle, jotta saamme melu- ja liikennevaikutukset Lauttasaaressa lievenemään.”

Uusia asukkaita voitaisiin eri vaihtoehdoissa saada Länsiväylän alueelle 1 000–17 000. Myös uusia työpaikkoja voisi tulla tuhansia. Eniten uusia asuntoja toisi tunneliratkaisu, joka kulkee Keskustan urbaani jatke -nimellä.

Nopeita muutoksia Länsiväylälle ei ole luvassa.

Länsiväylälle on tulossa myös uusi satamatunneli. Rajalan mukaan tunnelin toteutusaikaa ei ole vielä päätetty, mutta se toteutetaan joka tapauksessa ennen kuin Länsiväylää päästään muuttamaan.

Rajala arvioi, että Länsiväylän muutosten toteuttaminen voisi alkaa 2030–2040-luvulla.

”Tavoitteena on, että saisimme yleiskaavan tämän valtuustokauden aikana päätös­kypsäksi. Jos siitä valitetaan, mikä on todennäköistä, hallinto-oikeus­kierrokset lisäävät pari kolme vuotta.”

Pelkästään yleiskaavan valmistelu vie useita vuosia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat