Husin säästölistalta paljastui raju toimi: synnytys­sairaalan lopettaminen

Husin säästöt uhkaavat sulkea ovia monissa sairaaloissa. Poliitikot eivät hyväksy päivystysten sulkemista mutteivät lupaa lisää rahaakaan.

Vastasyntynyt nukahtamassa isänsä syliin.

29.9. 10:35 | Päivitetty 29.9. 15:49

Hus-yhtymän massiiviset säästöt päivystyksistä lopettaisivat käytännössä myös Lohjan synnytyssairaalan.

Keskiviikkona julkaistun esityslistan mukaan säästöjä saataisiin lopettamalla Helsingin Malmin sekä Porvoon ja Lohjan yhteispäivystykset ja traumapäivystykset kokonaan.

Vaikka säästölistalla ei enää mainita erikseen synnytyksiä Lohjalla, ne loppuisivat käytännössä päivystyksen mukana. Päivystyksen lopettaminen vaikuttaisi ylipäätään laajasti leikkaustoimintaan näissä sairaaloissa.

Lohjan tai Porvoon sairaaloissa ei nimittäin olisi enää ympäri vuorokauden anestesiaa tarjolla. Synnytyssairaalassa täytyy aina olla valmius hätäsektioihin.

Traumapäivystyksen lopettaminen taas tarkoittaisi, että esimerkiksi murtunut jalka voitaisiin kyllä kipsata Lohjalla tai Porvoossa, mutta leikkausta tarvitseva joutuisi matkustamaan kauemmas.

Lue lisää: Leikkaus­lista julki: Hus suunnittelee keskeisten toimi­pisteiden lopettamista Helsingin seudulla

Listalta löytyy myös idea rajoittaa henkilöstöetuja niin, että niiden yläraja olisi 300 euroa. Nykyisin Husissa liikutaan noin 400 eurossa, joskaan summia ei voi ihan suoraan verrata toisiinsa, kun eri ryhmillä on esimerkiksi erilaisia liikunta-, kulttuuri- ja työmatkaetuuksia.

Lisäksi Raaseporin päivystystä olisi tarkoitus järjestellä uudelleen yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Länsi-Uusimaa saisi ehkä Raaseporista lisää omia sairaansijoja.

Päivystys voitaisiin toteuttaa hyvinvointialueen toteuttamana perusterveydenhuollon päivystyksenä ja Husin hoitamana erikoissairaanhoidon päivystyksenä edelleen, mutta molemmat ehkä vain virka-aikaan.

Jo aiemmin on kerrottu ehdotuksesta leikata tutkimusrahoituksesta ja korottaa asiakasmaksuja. Säästölistalla on myös ict-kulujen leikkaaminen ja koko Husia koskeva tehostamisohjelma.

Lue lisää: ”Selkeää naisvihaa” – Lohjan synnytysosastolla pelätään lopettamisuhkaa ja synnytysruuhkia

Husin yhtymähallitus linjaa alustavasti säästöistä ensi viikolla. Virallisesti asiasta päättää yhtymäkokous loppuvuodesta.

Valta raha-asioissa ei ole vain Husin sisällä.

Sote-uudistuksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus tulee valtiolta. Uudellamaalla neljä hyvinvointialuetta ja Helsinki antavat osan valtiolta saamastaan rahasta Husille.

”Olemme koko ajan sanoneet, että Husin talousarvioraami vuodelle 2023 on liian tiukka. Valtion sekä Helsingin ja hyvinvointialueiden on arvioitava tilannetta uudelleen”, sanoo Husin toimitusjohtaja Matti Bergendahl.

HS:n haastattelemat poliitikot sanovat napakasti ei säästöille ja pyytävät valtiolta lisää rahaa.

Huomattavasti epämääräisemmäksi vastaukset menevät, kun kysytään, pitäisikö Helsingin ja hyvinvointialueiden lohkaista Husille enemmän.

Hus-yhtymän hallituksen puheenjohtaja ja kokenut Helsingin kaupunginvaltuutettu Risto Rautava (kok) sanoo, että Husin yhtymäkokouksen kesällä tekemässä päätöksessä budjetin raameista nimenomaan luvataan palata asiaan, jos näin tiukka budjetti aiheuttaisi isoja ongelmia.

”Nämä ovat kipeitä päätöksiä. Meillä on selkeä tahtotila saada lisää rahoitusta. Ellei sitä löydy, säästöjen tekeminen on vastuullista.”

Rautava perustelee tätä sillä, että Husin tulos ei voi olla alijäämäinen, jotta se voisi edelleen investoida.

”Päivystysten ja synnytysten lopettamisia ei ole mitenkään mahdollista tehdä vaarantamatta potilasturvallisuutta”, sanoo Henrik Wickström, Rkp:n varapuheenjohtaja ja Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston poliitikko Inkoosta.

Espoon Jorvin päivystys on jo nyt otsikoissa, koska siellä on jouduttu laittamaan ambulanssejakin jonottamaan ruuhkien vuoksi. Jos Lohjan päivystys lopetettaisiin, nämä potilaat päätyisivät Jorviin tai Helsinkiin asti. Samoin osin Raaseporista.

Wickström haluaa Suomen hallituksen tajuavan tilanteen vakavuuden. Pitäisikö sitten Länsi-Uudenmaan höllätä kukkaronnyörejä itse, ellei valtio helly?

”Siitä pitää keskustella. Myös hyvinvointialueen oma budjetti on tiukka. Hyvinvointialueiden olisi hätätapauksessa parempi jättää omat budjettinsa alijäämäisiksi kuin vyöryttää näin suuria säästöjä Husille.”

Uudenmaan toisella reunalla Itä-Uudenmaan hyvinvointialue otti heti säästölistan tultua julkiseksi kantaa Porvoon päivystyksen sulkemiseen.

Idässä lasketaan, että se kasvattaisi maakunnan reunalta matkan lähimpään Husin päivystykseen yli sataan kilometriin ja sotkisi myös ensihoidon toimintaa ja potilaskuljetuksia.

”Porvoon trauma- ja yhteispäivystys on koko sairaalan tulevaisuuden kannalta ratkaiseva. Ilman sitä sairaala näivettyy”, toteaa esimerkiksi aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman (kok) tiedotteessa.

Husin yhtymähallituksen jäsen ja kokenut helsinkiläispoliitikko Sanna Vesikansa (vihr) sanoo myös ei Malmin ja muiden Uudenmaan päivystysten lopettamiselle.

”Malmi on yksi Suomen suurimmista päivystyksistä Suomessa, sen sulkemisella olisi isoja heijastusvaikutuksia jo valmiiksi ruuhkautuneisiin päivystyksiin. Perusterveydenhuoltoon pitää myös rakentaa kiirevastaanottoja, mutta ei niitä näin nopealla aikataululla synny.”

Vesikansakin sanoo ensimmäisenä, että tämä on vahva viesti nimenomaan valtiolle. Myös erillinen tutkimusrahoitus pitäisi turvata, ja jo ennen vuotta 2024, johon valmisteilla oleva laki vaikuttaisi.

Hän lisää, että myös Helsingin pitää taipua. Vaikka peruspalveluja pitää terveydenhuollossa vahvistaa, tällaisia säästöjä ei hänen mielestään voi hyväksyä Husin yhtymähallituksessa.

Husin yhtymähallituksen jäsen ja vantaalainen sote-poliitikko Pirkko Letto (sd) pitää säästölistalla hyväksyttävänä esimerkiksi ajatusta karsia ict-kuluja. Sen sijaan palveluverkkoon ei voi hänestä puuttua näin katsomatta laajempaa kokonaisuutta.

”Esitetty Malmin, Porvoon ja Lohjan yhteispäivystysten supistaminen vaikuttaisi tuomalla lisää painetta ruuhkaisiin Meilahteen, Peijakseen ja Jorviin.”

Letto katsoo, että hyvinvointialueiden ja Husin pitää yhdessä keskustella hyvässä hengessä tilanteen ratkaisemiseksi.

Lue lisää: Leikkaus­lista julki: Hus suunnittelee keskeisten toimi­pisteiden lopettamista Helsingin seudulla

Lue lisää: Hus haluaa nostaa sairaaloiden potilasmaksut tappiin

Lue lisää: Ylilääkärit: Hus uhkaa halvaannuttaa säästöillä koko yliopistosairaalan tutkimuksen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat