Maailman johtajien kestitsemiseen rakennettu vierastalo Helsingin Munkkiniemessä kunnostetaan

Valtion vierastalo Helsingin Munkkiniemessä kunnostetaan. Taloon kuuluu muiden muassa 170 neliön kokoinen sviitti.

Valtion vierastalo Helsingin Munkkiniemessä menee remonttiin.

30.9. 11:42

Valtion vierastalossa Helsingin Munkkiniemessä alkaa runsaan vuoden kestävä peruskorjaus lokakuussa. Asiasta kertoo valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.

Remontti valmistuu näillä näkymin marraskuussa 2023.

Vuonna 1984 valmistunut ja arkkitehti Einari Teräsvirran suunnittelema vierastalo on valtionpäämiesten ja muiden korkea-arvoisten vieraiden majoitus- ja edustustila.

Vierastalon ovet ovat olleet avoinna valtion arvovieraille yli 30 vuotta. Siellä on majoitettu Suomessa vierailleita presidenttejä, pääministereitä ja ulkoministereitä sekä muita korkea-arvoisia vieraita.

Talossa ovat vierailleet esimerkiksi YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon, Britannian prinssi Philip, Jasser Arafat ja George Bush.

Talossa yöpyivät myös muutama vuosi aiemmin Suomessa vierailleet Donald ja Melania Trump.

Rakennus tarvitsee Senaatti-kiinteistöjen mukaan laajaa peruskorjausta ja päivitystä, jotta sen tilat ja rakenteet vastaavat paremmin nykyvaatimuksia.

Nyt tehtävässä peruskorjauksessa muun muassa kiinteistön talotekniikka uusitaan ja rakennuksen julkisivupinnat kunnostetaan.

Rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit ja lämmityksessä siirrytään pääosin maalämpöön. Samalla turvallisuustasoa kehitetään.

Valtion vierastalon sviitin makuuhuone.

Vierastalon sisätilat ja sisustus päivitetään alkuperäistä ilmettä ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Esimerkiksi vanhoja alkuperäisiä valaisimia ja kalusteita entisöidään.

Alkuperäisestä sisustussuunnittelusta vastasi Antti Nurmesniemi.

Talossa on 170-neliöisen pääsviitin lisäksi 10 muuta vierashuonetta, oleskelutiloja, ruokasali, keittiö, uima-altaallinen saunaosasto sekä muita tiloja. Pinta-alaa on noin 2  500 neliötä.

Vaikka vierastaloa ei ole suojeltu asemakaavalla eikä lailla, Senaatti-kiinteistöt itse luokittelee sen suojellun rakennuksen veroisena arvorakennuksena. Remontti on suunniteltu yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Remontti maksaa arviolta 12,7 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat