Yksivuotias lapsi sai yliannostuksen kotonaan – Äiti vapautui syytteistä

Nainen kiisti tienneensä asunnossa olleesta lääketabletista, joka oli hänen mukaansa päätynyt sinne vahingossa.

5.10. 12:57

Lastensuojelun kotikäynti muuttui kertaheitolla vakavaksi tilanteeksi, kun yksityisasunnosta löydettiin hoiperteleva yksivuotias lapsi.

Lapsen väsymykselle saatiin selvyys, kun hänen verestään löydettiin suuria määriä klonatsepaamia. Lapsi oli saanut yliannostuksen syötyään kotonaan Rivotril-nimisen lääketabletin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lapsen äidin vuonna 2019 heitteillepanosta ja huumausainerikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus päätyi kuitenkin tällä viikolla antamassaan ratkaisussa kumoamaan naisen tuomion kokonaan.

Syy syytteiden kaatumiseen on hovioikeuden mukaan näyttöön liittyvissä epävarmuustekijöissä. Syyttäjän mukaan lapsen suuhun päätynyt huumausaine oli ollut äidin hallussa ja näin ollen äiti on syyllistynyt lapsen heitteillepanoon.

Syytettynä ollut nainen ja hänen todistajansa kuitenkin vetosivat oikeudessa siihen, ettei nainen käyttänyt Rivotriliä, vaan tabletti oli päätynyt asuntoon muutoin.

Edellisenä päivänä äidin luona oli vieraillut ystävä, joka oli ilmeisesti vahingossa tiputtanut Rivotril-tabletin asuntoon. Poliisin esitutkinnassa ystävä oli kiistänyt käyttäneensä lääkkeitä, mutta oikeudessa hän myönsi pitäneensä huumaavia lääkkeitä hallussaan.

Lapsen kanssa asunnossa oli tapahtumahetkellä äiti ja tämän ystävä. He olivat nauttineet alkoholia, mutta olivat lausuntojensa mukaan kykeneviä huolehtimaan lapsesta.

Äiti kiisti nähneensä hetkeä, jolloin lapsi oli syönyt lääkkeen.

Oikeudelle hän kertoi siivonneensa asuntoa mielestään lapsiperheelle tavanomaisella tavalla pesemällä lattiat noin kerran viikossa, imuroimalla noin kaksi tai kolme kertaa viikossa sekä pyyhkimällä tasoja ja pesemällä pyykkiä lähes päivittäin.

Nainen oli aiemmin kärsinyt päihderiippuvuudesta ja oli ollut sosiaalipalveluihin yhteydessä päihteidenkäytön riskin vuoksi. Lastensuojelu sattui asunnolle juuri yliannostusiltana, koska naista ei oltu saatu puhelimitse kiinni.

Hovioikeuden mukaan tapauksessa jää varteenotettava epäily siitä, ettei tabletti ollut äidin hallussa ennen sen päätymistä lapsen suuhun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat