Meteorologi toivoo kaato­sateita korvaamaan ”järkyttävää kuivuutta”

Kuivaa kesää seurannut syyskuu on ollut tavanomaista vähäsateisempi, mikä on pääkaupunkiseudulla näkynyt esimerkiksi sienten vähyytenä.

Syyskuussa on nähty pääkaupunkiseudulla jonkin verran sateita, mutta ne eivät ole toistaiseksi olleet kovin runsaita. Kuva otettu Helsingissä 14. syyskuuta.

4.10. 20:39

Poikkeuksellisen kuivan kesän jatkona on Suomessa nähty poikkeuksellisen kuiva syyskuu. Ilmatieteen laitoksen tuoreiden tilastojen mukaan syyskuu oli nimittäin suurelta osin tavanomaista vähäsateisempi.

Forecan meteorologin Juha Föhrin arvion mukaan myös pääkaupunkiseudulla on syyskuussa ollut tavallista kuivempaa, vaikka joitain sateita onkin jo nähty. Ne eivät kuitenkaan ole olleet kovin runsaita.

”Koko kesän olen huolestuneena seurannut ja toivonut, että kauheat kaatosateet tulisivat korvaamaan järkyttävää kuivuutta”, Föhr sanoo.

Hän asuu itse Helsingissä ja kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, ettei kuivuuden seurauksena sieniä ole näkynyt juuri nimeksikään, vaikka tietyt sienilajit ovat aiemmin aina ilmaantuneet vähän kuivempinakin vuosina.

”Eipä ole nyt niitä vähiäkään kärpässieniä ilmestynyt.”

Föhr kertoo olevansa huolissaan myös metsän lintujen ja eläinten vedensaannista. Hän muistuttaa, etteivät yksittäiset sadepäivät juuri auta, kun maa on pitkän kesän jäljiltä lähes pohjaa myöten kuiva.

”Kun koko kesänä ei juurikaan ole satanut, ei muutama tippa tuo vielä luonnolle helpotusta.”

Föhr ei osaa tarkkaan sanoa, onko kyseessä jopa historiallisen kuiva vuosi. Hän nostaa esiin, että myös Euroopassa on koettu tänä vuonna piinaavaa kuivuutta.

”Sadetta ei ole monissa paikoissa tullut joko ollenkaan tai tavattoman vähän. Joka tapauksessa liian vähän siihen nähden, mihin paikallinen luonto on sopeutunut.”

Syyskuussa eniten sadetta tuli Suomessa alustavien tietojen perusteella Inarin Saariselällä, 84,3 millimetriä. Vuorokauden suurin sademäärä taas oli Tohmajärven Kemiellä 15. päivänä mitattu 37,8 millimetriä.

Lokakuussa on odotettavissa, että sää muuttuu entistä sateisemmaksi, sanoo Föhr. Seuraavan kymmenen päivän aikana sateita alkaa kertyä etenkin Länsi- ja Pohjois-Suomeen, joissa tosin niitä on nähty tähänkin asti eniten.

”Ei tämä ihan hirveää pelastusta vielä tarjoa Etelä- ja Itä-Suomelle, mutta kokonaisuutena mennään nyt sateisempaan suuntaan. Siinä mielessä on tavanomainen syksy luvassa ja eiköhän sieniäkin vielä saada.”

Lämpötilat puolestaan eivät hänen mukaansa mene vielä kovin alhaisiksi paitsi pilvettöminä öinä. Lunta ja räntääkin saattaa olla tiedossa, mutta tällä viikolla lähinnä vasta maan pohjoisosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat