Helsingin asuntojen hinnat laskevat, eikä muutosta ole näköpiirissä

Helsingin asuntojen hintojen laskevat, mutta tällä kertaa notkahdus ei johdu taantumasta.

Asuintaloja Helsingin Siltamäessä.

6.10. 10:55

Helsingin asuntojen hintojen notkahdus eroaa lähihistorian hintamuutoksista yhdellä merkittävällä seikalla: nyt taustalla ei ole taantumaa. Siitä huolimatta hintoihin ei ole asiantuntijan mukaan näköpiirissä uutta nousua lähiaikoina.

Lue lisää: Helsingin asuntojen hinnat laskevat: ”Riskit ovat nyt poikkeuksellisen suuret”

Asuntojen hinnat ovat nousseet Helsingissä pitkään. Etenkin vuosina 2020-2022 hinnat nousivat Helsingissä poikkeuksellisen paljon. Elokuun lasku on siis pysähdys pitkään jatkuneelle nousulle.

Helsingin asuntojen hinnat ovat hiipuneet aiemminkin, kertoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus. Tämä lasku kuitenkin eroaa aikaisemmista.

Viimeksi hinnat laskivat hieman vuonna 2014. Brotheruksen mukaan syinä olivat tuolloin pitkään jatkunut heikko talouskasvu sekä heikko työllisyystilanne.

Finanssikriisin eli 2008 aikaan tapahtunut hintojen selvä lasku puolestaan johtui pääekonomistin mukaan siitä, ettei pankeista saanut lainaa juuri millään korolla ja ”rahoitusjärjestelmä oli umpisolmussa”.

Suurin lasku Helsingin asuntojen hinnoissa viimeisten vuosikymmenien aikana on kuitenkin ollut 1990-luvun laman aikaan, jolloin hintojen romahduksen selitti aivan poikkeuksellisen korkeat korot ja massatyöttömyys.

Nyt kuitenkin Brotheruksen mukaan työllisyys on hyvällä mallilla ja lainaa saa, joten hintojen lasku saattaa aiheuttaa kummastusta.

”Taantumat eivät ole veljiä keskenään”, Brotherus perustelee eron.

Tämän laskun takana ovat hyvin nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset, asuntojen suuri tarjonta sekä kuluttajien epäluottamus. Hintojen lasku tulee Brotheruksen mukaan jatkumaan luultavasti ensi vuoden lopulle asti.

Anu Rämö Tilastokeskukselta muistuttaa, että tulokset elokuulta ovat vasta ennakollisia, ja voivat vielä muuttua tietojen täydennettyä. Ennakollisetkin tiedot kuitenkin kertovat asuntomarkkinoiden käänteestä.

”Kaikki kielii siitä, että hinnat tulevat laskemaan”, Brotherus sanoo.

Helsingin hintojen hiipumisen merkkejä ovat Brotheruksen mukaan kasvaneet myyntiajat, laskevat kauppamäärät sekä myymättömien asuntojen määrät.

Haastavat olot jatkuvat, sillä lisäksi tulevaan talveen liittyy ”poikkeuksellisia uhkakuvia kustannusten puolelta” esimerkiksi energian hinnannousu sekä yleinen hintojen nousu. Tällaisessa epävarmuudessa onkin normaalia, että asuntomarkkinat kääntyvät laskuun.

Lasku näkyy erityisesti Helsingissä, sillä korkeat korot vaikuttavat siellä, missä asuntojen hinnat ovat korkeita. Kalliiseen asuntoon tarvitsee paljon lainaa.

Toisaalta on hyvä muistaa, ettei hintojen lasku ole pelkästään huono asia.

Tilanteesta hyötyvät esimerkiksi ensiasunnon ostajat sekä suurempaan asuntoon vaihtajat.

Lisäksi vuonna 2019 tai aiemmin asunnon ostanut on edelleen plussalla, sillä hinnat nousivat niin paljon viime vuosina.

Lue lisää: Vanhojen osake­asuntojen hinnat laskivat elokuussa selvästi heinäkuusta – ”Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti ja myyntiajat kasvavat”

Lue lisää: Asuntokauppa hidastuu selvästi: Kiinteistömaailman kaupat vähenivät 15 prosenttia

Lue lisää: Pelko valtasi osakemarkkinat, ja se on merkki Yhdysvaltojen ja euro­alueen taloutta uhkaavasta vaarasta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat