Havainnekuvissa näkyy Keravanjoen varteen hahmoteltu uusi kaupunginosa

Tikkurilan Väritehtaan isossa suunnittelukilpailussa voitto jaettiin kahden työn kesken.

Arkkitehtitoimisto Noan on ryhmitellyt rakentamista umpikortteleihin. Idästä päin katsottuna taustalla häämöttää Tikkurilan asemakeskus Dixi.

5.10. 14:16

Puistomaista, vehreää ja värikästä. Näillä sanoilla voi luonnehtia Tikkurilan Väritehtaan uuden kaupunginosan suunnittelukilpailun kahta voittajaa.

Vantaan kaupungin ja Tikkurila Oyj:n järjestämän kilpailun voiton jakoivat Arkkitehtitoimisto Noan sekä Arkkitehdit Anttila & Rusanen. Kutsukilpailu järjestettiin yhteistyössä Arkkitehtiliitto Safan kanssa ja siihen osallistui viisi arkkitehtitoimistoa.

Uuden kaupunginosan 40 hehtaarin alue on lähes nykyisen Tikkurilan keskustan kokoinen, ja sijaitsee Tikkurilan maalitehtaitten, Heurekan pysäköintialueen sekä puistomaiseen Konungsinmäen ja Keravanjoen rannan alueella.

Alueelle voisi rakentua asuntoja 2 500–3 500 asukkaalle. Työpaikkoja voisi sijoittua noin pari tuhatta.

Kilpailun tuomariston mukaan molemmat voittajatyöt ovat korkeatasoista arkkitehtuuria ja niissä on inspiroiva ja kehityskelpoinen visio. Voittaneet ehdotukset nousivat kärkeen myös yleisökyselyissä.

Kilpailutuomariston puheenjohtaja Jorma Haapamäki luonnehtii kahta voittanutta ehdokasta niin ansiokkaaksi, että tuomaristo toivoo kaavoittajan ja Tikkurila Oyj:n jatkavan yhteistyötä molempien kanssa lopullisen kaupunkivision muodostamiseksi.

”Noanin työ ”Kaupunki, luonto, elämä, värit" on huolellisesti tutkittu ja perinpohjainen. Siinä jalankulkuverkosto ja pienet piazzat muodostavat hienoja kaupunkitiloja.”

Rakentaminen on keskitetty umpikortteleihin, joissa talojen korkeus vaihtelee sijainnin mukaan. Etelään päin katsovista ikkunoista voi katsella seuraavien talojen yli.

”Arkkitehdit Anttilan ja Rusanen toimiston työ on raikas kaupunkivisio, jossa irrotellaan väreillä ja muodoilla. Heidän suunnitelmansa Heurekan suunnan sisääntulosta oli koko kisan paras”, Haapamäki sanoo.

Palkituissa töissä on myös kehitettävää. Tuomariston mielestä Keravanjoen varsi jäi molemmissa hieman irralliseksi, ja muun muassa siihen toivotaan parannusta kaavoitustyön edetessä.

Ajatuksena on, että Väritehtaan aluetta suunnitellaan ja rakennetaan vähitellen. Maa-alueesta puolet omistaa kaupunki ja puolet Tikkurilan maalitehdas, joka aikoo kehittää toimintaansa alueella.

Arkkitehdit Anttila & Rusanen: ”Parklife”

Tikkurilan aseman suunnasta katsottuna Keravanjoen mutkassa näkyy uusi kävelysilta sekä Väritehtaan alueen takana levittäytyvä avoin luontoalue.

Näkymä radanvarresta Heurekan pykäköintialueen pohjoispäähän avautuu kaupunkimaisena. Uusia kortteleita halkovat kävely- ja pyöräilyreitit.

Pääradan suunnasta itäänpäin katsottuna uusien rakennusten takana näkyy Tikkurilan maalitehtaan alue.

Arkkitehtitoimisto Noan: ”Kaupunki, luonto, elämä, värit"

Tuomariston mukaan tämän ehdotuksen vahvuutena on huolellisesti mietitty jalankulkuväylien, pienten aukioiden ja umpikortteleiden yhdistelmä.

Uusi kevyen liikenteen silta muodostaa yhteyden juna-asemalle. Silta johdattaa Väritehtaan alueen keskusaukiolle, jonka takana häämöttää maalitehtaan valkoinen yläosa.

Kuusikerroksiset talot reunustavat Keravanjoen rantaa. Jokaiselta korttelipihalta on suora yhteys luontoon.

Vehreän Konungsinmäen vanhojen rakennusten alue vaihtuu uudella rakennusalueella mataliin pienkerrostaloihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat