Työntekijä loukkaantui trukin kaaduttua: Yritys sai sakot laiminlyönnistä

Oikeus katsoo, että yritys oli lyönyt laimin työn vaarojen selvittämisen.

6.10. 15:08

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pintakäsittelyalan teollisuusyrityksen 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio koskee neljän vuoden takaista työtapaturmaa pintakäsittelyalan yrityksessä Helsingissä.

Yhtiön vuokratyöntyöntekijä oli siirtämässä ja nostamassa trukilla tavaraa yhtiön tuotantotiloissa. Trukki kaatui, kun yksi sen pyöristä ohjautui kaltevalle ajorampille. Työntekijä loukkaantui vakavasti.

Käräjäoikeus katsoi kyseisen paikan vaaralliseksi trukkitöihin, vaikka siinä ei ollutkaan sattunut vastaavia turmia aiemmin.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa käräjäoikeuden tiedotteessa, ettei tietyn työtavan turvallisuutta voi perustella sillä, että näin on tehty pitkäänkin.

Jos vaaranpaikkoja olisi selvitetty yhtiössä aiemmin, nostopaikan vaarallisuus olisi tullut ilmi. Kun nostoja suoritettiin paikalla useita kertoja päivässä, turvallisuuspuutetta voitiin pitää suhteellisen merkittävänä.

Työsuojeluviranomaiset olivat puoli vuotta aiemmin tapahtuneella tarkastuskäynnillään kiinnittäneet huomiota siihen, että yhtiöllä oli työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa puutteita.

Käräjäoikeus katsoi, että yhtiössä vaarojen selvittäminen ja arviointi oli jo pitkään lyöty laimin.

Käräjäoikeus korosti työnantajan lakisääteistä velvollisuutta jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja sen turvallisuutta. Työnantaja voi myös tarvittaessa hankkia turvallisuuteen liittyviä asiantuntijaselvityksiä, jotta mahdolliset vaaratekijät voitaisiin tunnistaa ja arvioida.

Käräjäoikeus ei tuominnut yrityksen tuotantopäällikköä, koska hänen rikostaan oli pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Hän ei ollut suhtautunut työturvallisuusasioihin välinpitämättömästi niillä tiedoilla, mitä hänellä oli ennen onnettomuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat