Elokapina katkaisi Mannerheimintien liikenteen, poliisi otti kiinni 46 ihmistä

Elokapina esti liikenteen kulun Eduskuntatalon kohdalta torstaina. Aktivistit vaativat hallitukselta luontokatoa pysäyttäviä toimia. Liikenne Mannerheimintiellä kulkee jälleen.

6.10. 16:18 | Päivitetty 6.10. 21:19

Elokapina sulki liikenteen Mannerheimintiellä Helsingin keskustassa torstai-iltana. Mielenosoittajat kävelivät ajoradalle noin kello 17, minkä jälkeen liikenne oli poikki Eduskuntatalon kohdalta molempiin suuntiin kolmisen tuntia.

Noin kello 19 poliisi antoi mielenosoittajille poistumiskäskyn, ja poliisi alkoi poistaa mielenosoittajia paikalta noin kello 19.10. Liikenne Mannerheimintiellä palautui ennalleen kello 20:n jälkeen.

Poliisi kertoi tiedotteessa noin kello 21 ottaneensa kiinni 46 mielenosoittajaa, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Heitä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan. Poliisi sanoo pyrkivänsä vapauttamaan kiinniotetut mielenosoittajat torstai-illan aikana.

Poliisi arvioi, että mielenosoitukseen osallistui yhteensä 150–200 henkilöä.

Poliisi siirsi mielenosoittajia pois Mannerheimintien ajoradalta.

Hieman ennen iltakahdeksaa tilanne Mannerheimintiellä oli rauhallinen, kertoi paikan päällä ollut HS:n toimittaja Roosa Welling. Tie oli yhä suljettu liikenteellä ja maassa istui noin 50 mielenosoittajaa, joiden kanssa poliisi neuvotteli.

Osan mielenosoittajista poliisi kantoi tai talutti paikalle tuotuun bussiin, osa taas siirtyi osoittamaan mieltään tien reunalle.

Myös aiempina vuosina poliisi on kantanut Elokapinan mielenosoittajia pois Mannerheimintieltä. Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen arvioi ennen mielenosoituksen alkua, että vastaaviin toimiin tultaisiin tälläkin kertaa ryhtymään.

”Itse jaksan aina lapsekkaasti uskoa, että kaikki menee hyvin. Mutta jos mielen­osoittajien toiminta ei poikkea aiemmasta, miksi poliisikaan muuttaisi toiminta­tapaansa”, Heinonen sanoi.

Parhaimmillaan paikalla oli pari sataa mielenosoittajaa ja yli kymmenen poliisiautoa. Tunnelma oli rauhallinen eikä vastamielenosoittajia näkynyt.

Mielenosoittajat soittivat rumpuja ja huusivat muun muassa ”lisää metsää suojeluun”. Paikalla pidettiin illan aikana myös erilaisia puheita luontokatoon liittyen.

Elokapinan Luontokatokapina-mielenilmaus järjestettiin Eduskuntatalon edustalla torstaina.

Elokapina vaatii, että hallitus suojelee koko Suomen pinta-alasta 30 prosenttia sekä kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset metsät. Lisäksi hallituksen tulee liikkeen mukaan säätää metsähakkuita rajoittava laki, jolla hiilinieluja ja hiilivarastoja kasvatetaan.

Liikkeen edustaja kertoi etukäteen, että mielenosoittajat aikovat olla paikalla torstai-illan ja olettavat poliisin jossain vaiheessa poistavan aktivisteja paikalta.

Elokapinan mielenosoitus katkaisi Mannerheimintien.

Helsingin poliisi kertoi viiden jälkeen viestipalvelu Twitterissä käyvänsä neuvotteluja mielenosoittajien kanssa mielenosoituksen siirtämisestä.

Poliisi ilmoitti etukäteen, ettei Mannerheimintie ole sopiva paikka mielenosoituksen järjestämiseen. Poliisin mukaan torstain mielenosoituksesta saattaa aiheutua merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingin keskustassa.

Puoli seitsemän aikaan illalla ylikomisario Heinonen kertoi, että mielenosoitus on noudattanut samanlaista kaavaa kuin aiempinakin kertoina. Hänen mukaansa paikalla oli kuitenkin selvästi vähemmän ihmisiä kuin aiempina vuosina.

”Käymme parhaillaan keskusteluja, olisiko ihmisillä halukkuutta siirtyä paikkaan, joka olisi sopivampi mielenosoitukselle. Jos ei ole, kasaamme riittävän määrän joukkoja ja kalustoa ja palautamme laillisen tilan”, hän sanoi ennen poistumiskäskyn antamista.

Koska ilta-aikaan työmatkaliikennettä ei ole ja liikenne saatiin ohjattua Töölön kautta, ei poliisilla ollut Heinosen mukaan varsinaisesti kiirettä toimia. Hän kuitenkin totesi, että jos neuvottelutulosta ei pian synny, alkaa poliisi harkita pakkotoimia.

”Kyllä neuvotteluista pitäisi pikkuhiljaa joku lopputulos tulla. Ideana ei ole, että mielenosoittajien annetaan pitkittää tilannetta sillä, että he ovat neuvottelevinaan.”

Mari Luolamaa (oik.) kantoi banderollia, jossa peräänkuulutettiin metsäteollisuuden vastuuta. Hän kertoi haluavansa jättää lapsilleen elinkelpoisen maailman ja arvioi, että Mannerheimintien sulkeminen on hyvä keino kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen ja luontokatoon.

Heinosen mukaan poliisin resursseja sitovat torstaina myös HJK:n Taka-Töölössä pelattava Eurooppa-liigan ottelu.

Lisäksi poliisi oli varautunut vastamielenosoituksiin. Heinosen mukaan sellaisista ei ollut etukäteen tehty virallisia ilmoituksia mutta paikan päälläkin tehty ilmoitus on pätevä.

”Useinhan yksittäiset ihmiset ovat kertoneet mielipiteensä mielenosoituksen tavasta.

Poliisin neuvottelijoita Elokapinan mielenosoituksessa torstaina.

Myös Helsingin seudun liikenne (HSL) oli varautunut illan mielenosoitukseen. Bussit ja ratikat ohjataan kulkemaan Töölön kautta, kertoo viestinnän päivystäjä Joona Packalén.

”Tällaisiin tilanteisiin on muodostunut varsin vakiintunut toimintatapa”, hän sanoo.

Muokkaus 6. lokakuuta kello 19.57: Poistettu jutusta alaikäisen haastateltavan nimi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat