Lapsen päälle sylkeminen ja rasismi toivat tuomion isälle Espoossa

Mies solvasi nuoria lapsia rasistisesti ja sylkäisi 9-vuotiaan päälle. Mies oli tuohtunut siitä, että joku lapsista oli väitetysti sylkenyt hänen omaa lastaan päin.

Perheenisä saapui espoolaiselle leikkipaikalle tuohtuneena ja solvasi kolmea nuorta lasta rasistisesti.

7.10. 9:07 | Päivitetty 7.10. 10:37

Espoolainen perheenisä raivostui ja solvasi kolmea 9–12-vuotiasta lasta rasistisesti sekä sylkäisi nuorimman lapsen päälle.

Tekoaikaan 47-vuotias mies tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kolmesta kunnian­loukkauksesta.

Tapahtumat saivat alkunsa elokuussa 2020 espoolaisen taloyhtiön leikkipaikalta. Mies kertoi tapahtumapäivänä saaneensa soiton lapseltaan, että joku toisista lapsista oli räkäissyt tämän päälle. Miehen mukaan lasten välillä oli aikaisemminkin ollut ongelmia.

Pian puhelun jälkeen mies oli saapunut leikkipaikalle ja raivostunut tekoaikaan 12-, 11- ja 9-vuotiaille lapsille. Hän oli paikalla olleiden todistajien mukaan huutanut lapsille ja nimitellyt näitä alatyylisillä ja rasistisilla sanavalinnoilla. Lisäksi mies oli sylkenyt nuorinta lasta kaulaan.

Oikeudessa mies myönsi olleensa paikalla ja huutaneensa lapsille mutta kiisti sylkeneensä lasten päälle tai solvanneen näitä rasistisesti.

Mies kertoi huutaneensa, että ”kuka täällä räkii korona-aikana lapseni päälle”. Hän myönsi, että lapsille huutaminen oli väärin, mutta kiisti käyttäneensä tilanteessa rasistisia sanoja. Lisäksi hän kertoi sylkeneensä maahan eikä lapsia kohti.

Paikalle sattui ulkopuolinen nainen, joka oikeudessa kertoi nähneensä tuohtuneen miehen sylkäisseen pienintä tyttöä kaulaan ja että tyttö oli tämän jälkeen pyyhkinyt sylkeä kädellään. Todistajan mukaan mies oli sanonut tilanteessa ”jos te syljette, minäkin syljen” ja puhunut lapsille todella alentavasti ja rasistisesti.

Mies oli naisen mukaan muun muassa käyttänyt puheissaan viittauksia uskontoon esimerkiksi siten, että lapset eivät osaa käyttäytyä, koska ovat eri uskontokunnasta tai eri ihonväriä. Hän oli puhunut myös ”saatanan kakaroista”.

Myöhemmin tilanteeseen oli puuttunut vielä toinen aikuinen, jolle mies myönsi oikeudessa puhuneensa ”hieman rasistisesti”. Paikalle oli soitettu poliisit, jotka ottivat miehen kiinni.

Mies tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kolmesta kunnian­loukkauksesta sakkoihin sekä maksamaan korvauksia lapsille.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että mies halvensi rasistisilla ilmauksilla alaikäisiä, pieniä lapsia ja tilanne on ollut uhkaava. Lapset ovat oikeuden mukaan olleet tilanteessa säikähtäneitä ja peloissaan.

Mies tuomittiin sakkoihin ja maksettavaa kertyi 1 250 euroa. Lisäksi hän joutui korvaamaan loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä nuorimmalle lapselle 600 euroa ja kahdelle vanhemmalle 300 euroa.

Mies ei saanut hakemaansa jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudesta. Hän vaati, että syyte ja korvausvaatimus hylätään tai että rangaistusta ja vahingonkorvauksen määrää alennetaan.

Valituslupaa voi halutessaan pyytää vielä korkeimmasta oikeudesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat