Vantaan käräjä­oikeuden uhkaus tuli sähkö­postitse, epäilty otettiin kiinni

Poliisi sai kiinni Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kanslian uhkaamisesta epäillyn henkilön. Poliisin mukaan hänellä ei ole yhteyksiä jengitoimintaan.

Poliisiauto Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kanslian edessä torstaina aamupäivällä.

13.10. 9:20 | Päivitetty 13.10. 17:55

Itä-Uudenmaan poliisi sai torstaina kiinni Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden uhkaamisesta epäillyn henkilön.

Hänet on puhutettu ja todettu vaarattomaksi, poliisi tiedotti torstaina iltapäivällä. Uhkailijalla ei ole poliisin mukaan minkäänlaisia yhteyksiä jengitoimintaan.

Vakava väkivallan uhka kohdistui Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kansliaan torstaina aamulla. Iltapäivällä käräjäoikeus tiedotti, että uhkaus saapui virastoon sähköpostitse.

Uhka liittyy käräjäoikeudessa kesken olevaan katujengioikeudenkäyntiin.

Yhteensä yhdeksää miestä syytetään muun muassa murhan yrityksistä rikos­kokonaisuudessa, joka liittyy espoolaisten ja helsinkiläisten katujengien aseelliseen yhteenottoon elokuussa 2021.

Lue lisää: Syyttäjä: Katujengien välinen ammuskelu alkoi rap-videoiden haukkumisesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden laamanni Timo Heikkinen kertoi HS:lle aiemmin, että kyse oli poliisin ilmoittamasta pommiuhasta. Myöhemmin Itä-Uudenmaan poliisilaitos twiittasi, ettei uhkauksessa ole puhuttu pommista.

Komisario Miika Laine Itä-Uudenmaan poliisista sanoi, että käräjäoikeuden saama tieto pommiuhasta johtui rikkinäisestä puhelimesta viestinnässä.

Laine johtaa uhkatilanteen turvaamisoperaatiota. Käynnissä on myös mahdollisen rikosepäilyn esiselvitys, mutta Laine ei kommentoi tutkinnallisia asioita.

Käräjäoikeuden mukaan pommiuhkaa ei alkutietojen perusteella voitu sulkea pois. Tilanteen selvittämisen myötä uhkaus osoittautui enemmän terveyteen kohdistuvaksi uhaksi, käräjäoikeus tiedotti.

Poliisi käynnisti turvallisuus- ja tutkintatoimet välittömästi saatuaan tiedon uhkatilanteesta.

Paikan päällä olleen HS:n valokuvaajan Juhani Niirasen mukaan käräjäoikeuden ulkopuolella oli useita poliisiautoja. Paikalla oli myös poliisin raskaampaa kalustoa eli panssaroituja maastureita.

Niirasen mukaan käräjäoikeuden sisältä poistui puoli yhdentoista aikaan poliisin erikoisryhmäläisiä, jotka vaikuttivat teknisen tutkinnan väeltä.

Oikeudenkäynnit toteutuivat torstaina suunnitellusti, mutta yleisöä ei otettu sisälle. Istuntoihin pääsivät vain asianomaiset ja media. Laamanni Heikkisen mukaan toive yleisön pääsyn rajoittamisesta tuli poliisilta.

Komisario Laine kertoi, että yleisön pääsy käräjäoikeuteen haluttiin estää henkilöriskien rajaamiseksi. Poliisi tiedotti turvaavansa käräjäoikeuden käsittelyä ”kohonneen väkivallanuhan vuoksi”.

Tilanteesta ei poliisin mukaan aiheutunut vaaraa sivullisille eikä tiloissa työskenteleville.

Oikeudenkäynnissä paikalla olleen erikoissyyttäjän Mikko Sipilän mukaan käsittely pääsi alkamaan kymmenisen minuuttia myöhässä. Oikeudenkäynti sujui kuitenkin muuten suunnitelmien mukaan ja rauhallisesti.

”Tarkat turvajärjestelyt luovat omanlaistaan tunnelmaa, mutta ei täällä kukaan mitenkään hirvityksissään ole. Kaikki on ihan normaalia”, Sipilä kommentoi puhelimitse.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kanslia Veromiehessä torstaina aamupäivällä.

Oikeudenkäynti alkoi viime maanantaina, ja sen käsittely jatkui torstaina. Pääkäsittelypäiviä on sovittu myös perjantaille ja ensi viikolle.

Käräjäoikeuden mukaan poliisi on tehnyt käsittelyihin liittyvän uhka-arvion ja erityisiä turvajärjestelyjä jatketaan tulevissa käsittelyissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat