Espoon oma pienydinvoimala voisi sijoittua Ämmässuolle

Espoon pienydinvoimala voisi sijoittua Ämmässuolle.

Ämmässuon alueella on muun muassa kaatopaikka ja louhintatoimintaa.

13.10. 12:10

Espoon pienydinvoimalalaitos voisi sijoittua Espoon Ämmässuolle.

Pienydinvoimalaitokset ovat nousseet yhä vahvemmin keskusteluihin Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin takia. Poliitikot ovat aiemminkin esittäneet pienydinvoimaloiden rakentamista esimerkiksi Helsinkiin ja Turkuun. Niitä on ollut käytössä myös esimerkiksi Venäjällä.

Keskiviikkona sähköverkkoyhtiö Carunan tilaisuuteen osallistunut Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok) kertoi, että kaupungin kaavassa on paikka pienydinvoimalaitokselle.

”Ämmässuo olisi hyvä paikka, sillä alueella ei ole lähellä paljonkaan asutusta”, Vuornos vastasi Rakennuslehden kysymykseen.

Espoo luo edellytyksiä ja selvittää pienydinvoimalaitoksen sijoittamista kaupunkiin. Asiasta tehtiin valtuustopäätös jo lokakuussa 2021. Hanke on osa kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää: Espoo saattaa avata oman pienen ydinvoimalan – samanlaisia suunnitellaan maailmalla

Pienydinvoimakeskustelun taustalla on myös valtava energiamurros eli energiajärjestelmät on uudistettava seuraavien vuosikymmenten aikana, jotta Suomi voi saavuttaa ilmastotavoitteet ja vahvistaa energiaomavaraisuuttaan. Lisäksi sähkönkulutuksen arvioidaan kasvavan lähes 50 prosenttia vuoteen 2040 mennessa, mikäli Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa asetetussa aikataulussa.

Energiamurroksen toteutumiseksi energiajärjestelmiin investoidaan ennätykselliset yli 40 miljardia euroa vuoteen 2035 mennessä.

”Pienydinvoimaloiden rakentamisessa on olemassa sääntelyhaaste eikä luvitus ole kovin helppoa. Toivoisinkin ettei jokaista reaktoria pitäisi hyväksyttää Arkadianmäellä (eduskunnassa)”, Vuornos sanoo.

VTT:ssä on ollut käynnissa jo usean vuoden ajan suomalaisen kaukolämmön tuotantoon tarkoitetun pienydinreaktorin kehitystyö. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa tehdään suomalaiskaupunkien lämpöverkkoihin soveltuvan ydinlämpölaitoksen konseptitason suunnitelma.

Hankkeen tavoitteena on luoda teknologian ympärille uusi kotimainen teollisuudenala, joka kykenee valmistamaan suurimman osan laitoksen komponenteista.

VTT:ssä työskentelee ydinenergian ja sen sovellusten parissa noin 200 tutkijaa, ja pienydinreaktoreiden mahdollisuuksia ja käyttöönottoa tarkastelevia projekteja on ollut yhtäjaksoisesti käynnissä jo yli seitsemän vuotta.

Energiamurros edellyttää myös sääntelyn muutosta, sillä sen on tehtävä mahdolliseksi sähköistäminen ja uuden teknologian käyttöönotto.

Lainsäädäntöä ja sääntelyä pitää kehittää sähköverkkoyhtiöiden mukaan esimerkiksi siten, että eri energiajärjestelmiä (kaasu, lämpö, sähkö, liikenne) pitäisi suunnitella kokonaisuuksina, ei erillisinä järjestelminä. Sähköverkot voivat sitten yhdistää eri energiajärjestelmät toisiinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat