Palkkakaaoksen seuraus: Helsinki varautuu korjaamaan prosessejaan kuudella miljoonalla eurolla

Helsingin johtavat poliitikot kertoivat budjettineuvotteluiden lopputuloksesta perjantaina.

Pormestari Juhana Vartiainen (edessä), apulaispormestarit Paavo Arhinmäki, Anni Sinnemäki ja Nasima Razmyar esittelivät Helsingin kaupungin vuotta 2023 koskevan talousarvioesityksen keskeisiä kohtia Helsingissä perjantaina.

14.10. 16:33

Helsingin johtavat poliitikot esittelivät perjantaina suuntaviivoja kaupungin budjetille ensi vuodeksi.

Tiedotustilaisuudessa kävi ilmi muun muassa se, että poliitikot varaavat kaupungin palkanmaksuongelmien korjaamiseen kuusi miljoonaa euroa. Summalla on tarkoitus korjata koko palkanmaksuprosessia.

Summaa ei käytetä välttämättä kokonaan, jos riittävään lopputulokseen päästään myös pienemmällä rahamäärällä.

Ennen budjettineuvotteluita johtavat poliitikot nostivat tämän vuoden neuvotteluiden tärkeimpien asioiden joukkoon erityisesti pienituloisten työntekijöiden palkkauksen parantamisen.

Budjettisovussa päätettiin kasvattaa kaupungin palkkaohjelmaa edellisvuosien noin viidestä miljoonasta eurosta seitsemään miljoonaan euroon. Lisäksi henkilöstöpulaa koetetaan ratkoa vielä kolmen miljoonan euron lisärahoituksella.

Kouluille ja päiväkodeille poliitikot lupaavat lisää rahaa. Syksyllä toimialan säästötarpeeksi oli laskettu 17 miljoonaa euroa. Budjettisovussa määrärahoja lisätäänkin noin 68 miljoonaa euroa. Kasvu on 5,1 prosenttia verrattuna kuluvaan vuoteen.

Kasvatuksen ja koulutuksen rahoitusta on määrä nostaa 600 eurolla lasta tai nuorta kohti, kertoo toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd).

Rahaa on määrä suunnata opetuksen ja varhaiskasvatuksen laatuun sekä inkluusion toteutukseen. Inkluusiolla tarkoitetaan erityistä tukea tarvitsevien lasten opettamista tavallisissa luokissa.

Lisäksi on päätetty ohjata rahaa varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan helpottamiseen erityisesti ruotsinkielisissä päiväkodeissa.

Uusi tarveperustainen rahoitusmalli haastavassa ympäristössä toimiville kouluille otetaan käyttöön. Silti kaupunki perää myös valtiolta rahoitusta haastavien koulujen tukemiseen.

Helsingissä ei oteta ensi vuonna käyttöön terveyskeskusmaksuja. Valtakunnallisen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen takia palveluiden rahoitus siirtyy valtiolle.

Valtio rahoittaa helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluita ensi vuonna 2 592,3 miljoonalla eurolla. Rahoitus kasvaa kuluvaan vuoteen verrattuna 3,4 prosenttia.

Vaikka rahoitus kasvaa, se ei kasva yhtä nopeasti kuin rahoitustarve. Rahoitus tulee toimialasta vastaavan apulaispormestarin Daniel Sazonovin (kok) mukaan kuitenkin niukkenemaan vuodesta 2024 alkaen. Ensin kymmenen euroa asukasta kohti.

Hus-kuntayhtymän rahoitusvaikeuksien takia kaupunki joutuu tasapainottelemaan rahan jakamista perusterveydenhuollon ja Husin tuottaman erityissairaanhoidon välillä. Tasapainon hakemista varten kaupunki on aikeissa budjetoida omaan osuuteensa pienen alijäämän.

”Euro yhteen paikkaan on euro pois toisesta. Joudumme hakemaan tasapainoa erityissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä”, Sazonov sanoi tiedotustilaisuudessa.

Helsingin johtavat poliitikot haluavat ohjata kaupungin rahoja ensi vuonna mielenterveyspalveluihin, terveysasemien hoitoon pääsyn parantamiseen ja asunnottomuuden vähentämiseen.

Kruunuvuoren lauttaliikenteen järjestämiseen on varattu ensi vuodelle miljoona euroa. Liikennesuunnittelusta ja rakentamisesta vastaavalle kaupunkiympäristön toimialalle johtavat poliitikot ovat päättäneet antaa 4,3 miljoonaa euroa lisärahoitusta verrattuna kuluvaan vuoteen.

Raha kuluu kunnossapitoon, turvallisuuden varmistamiseen ja toimialan perusresurssien varmistamiseen.

Kalasataman kirjasto on toteutumassa. Kirjastoille, nuorisotyöhön ja liikuntapaikkojen kunnossapitoon on luvassa lisärahoitusta. On sovittu kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavalle toimialalle määrärahojen korotusta 8,8 miljoonalla eurolla.

Toimialan määrärahat lisääntyvät siis noin 4,4 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.

Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas) kertoo kaupungin puuttuvan ensi vuonna nuorten tekemiin rikoksiin. Katujengit ovat kuluvana vuonna huolestuttaneet pääkaupunkiseudulla.

Nyt julkistettu budjettisopu ei käytännössä enää muutu. Sitä käsitellään ensin kaupunginhallituksessa maanantaina 31. lokakuuta.

Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 23. marraskuuta.

Juttua täydennetty 14. lokakuuta kello 14.20: otsikossa todettiin aiemmin, että Helsinki korjaa palkanmaksuprosessejaan kuudella miljoonalla eurolla. Kyse on varauksesta, joten on mahdollista, että kaikkia rahoja ei käytetä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat