Kolmikko tyhjensi arvo­koteja Espoossa ja Kauniaisissa, saalis yli 200 000 euroa

Kolme ulkomaalaista miestä vietti kuukauden Espoon alueella murtautuen asuntoihin. Käräjäoikeus arvioi toiminnan ammattimaiseksi ja suunnitelmalliseksi.

15.10. 16:19 | Päivitetty 15.10. 16:23

Ulkomailta Suomeen saapunut rikolliskolmikko murtautui Espoossa ja Kauniaisissa sijaitseviin koteihin ja varasti yli 220 000 euron arvosta omaisuutta.

Vuonna 1979 syntynyt Sergiu Dmitrievich Carabetchi tuomittiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa neljän vuoden vankeusrangaistukseen 12 törkeästä varkaudesta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Toinen rikoskumppaneista poistui Suomesta välittömästi päästyään kesäkuun alussa vapaalle odottamaan oikeudenkäyntiä, eikä häntä ole sen jälkeen tavoitettu edes suurlähetystön kautta.

Kolmas rikoskumppani on tuomittu erillisellä päätöksellä samassa oikeudenkäynnissä.

Rikokset tapahtuivat keväällä 2022. Kolmikko saapui Tallinnasta Suomeen päivää ennen ensimmäistä murtoa. He majoittuivat Airbnb:n kautta vuokratuissa asunnoissa Espoossa ja Kauniaisissa ja tekivät murtoja reilun kuukauden ajan.

Tekijät murtautuivat asuntoihin yleensä rikkomalla ikkunan. Rikosten kohteiksi valikoitui syrjäisissä tai suojaisissa paikoissa sijainneet omakoti- ja erillistalot, joiden asukkaat olivat tekohetkellä poissa.

Saaliiksi varkaat saivat muun muassa minkkiturkin, keräilyrahoja, silmä- ja aurinkolaseja, kasseja ja reppuja, pöytähopeita, elektroniikkaa, koruja, kelloja ja käteistä rahaa.

Anastetun omaisuuden mukana oli runsaasti uniikkeja timanttikoruja sekä muun muassa 9 000 euron arvoiset Tapio Wirkkalan kermakko ja sokerikko. Suurin osa omaisuudesta on jäänyt kateisiin.

Kolmikko poistui Suomesta päivä viimeisen ryöstön jälkeen. He lensivät Moldovaan. Heidät otettiin kiinni toukokuun alussa, kun he lensivät takaisin Suomeen.

Kiinniottotilanteessa tuomitun taskusta löytyivät avaimet autoon, joka oli pysäköitynä Espoossa. Autosta löytyi varastettua omaisuutta, radiopuhelimia ja kenkiä.

Mies kiisti kaikki syytteet. Hän kertoi tulleensa Suomeen työskennelläkseen remonttimiehenä. Käräjäoikeus piti miehen kertomusta epämääräisenä.

Toinen tuomituista tekijöistä oli tunnustanut teot mutta kertonut tehneensä ne yksin ja polkupyörällä. Käräjäoikeudessa tätä epäiltiin. Varkauden kohteena oli esimerkiksi yli 100 kiloa painava kassakaappi, minkä vuoksi pidettiin todennäköisempänä, että tekijöitä oli useampi.

Todisteina oli muun muassa jalanjälkiä rikospaikalta, miesten keskustelut eri viestintäkanavissa, heidän ottamansa kännykkäkuvat ja televalvontatiedot.

Vaikka mikään yksittäinen todiste ei liittänyt tekijää suoraan yhteenkään rikospaikoista, ei käräjäoikeuden mukaan hänen osallisuudestaan rikoksiin kahden muun henkilön kanssa jää kokonaisuudessa arvioiden järkevää epäilystä.

Käräjäoikeus piti tekoja suunnitelmallisina ja ammattimaisina. Varkauksia pidettiin kokonaisuudessaan arvioiden törkeinä.

Oikaisu 16.10. kello 14.00: Rikokset olivat varkauksia, eivät ryöstöjä niin kuin otsikossa ja jutussa virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat