Asukkaiden vetämä kerrostalo­hanke ajautui vaikeuksiin Jätkä­saaressa

Rakennushankkeen toteutuminen on osittain epävarmaa, mutta vetäytyminen hankkeesta on hankalaa.

Kerrostalon työmaalla Atlantinkadulla Helsingin Jätkäsaaressa on tyhjä monttu.

25.10. 10:15

Kerrostalon rakentaminen on ajautunut hankalaan tilanteeseen Helsingin Jätkäsaaressa.

Kyseessä on Atlantinkatu 6:een ryhmärakennuttamisen hankkeena suunniteltu hitas-talo, johon tulee 70 asuntoa. Ryhmärakentaminen tarkoittaa, että asukkaat ryhtyvät itse rakennuttamaan omaa asuintaloaan. Yleensä rakennuttamista varten perustetaan asunto-osakeyhtiö.

Hanke on viivästynyt muun muassa siksi, että taloyhtiö ei ole saanut kunnollisia urakkatarjouksia, jotka se olisi voinut hyväksyä. Alun perin rakentamisen oli tarkoitus alkaa viime vuodenvaihteessa.

Asian vahvistaa HS:lle ryhmärakennuttamisen liiketoimintajohtaja Kaisu Arpiainen Swecosta. Yritys omistaa Saracon, joka vastaa projektin johtamisesta kohteessa.

Arpiaisen mukaan kohde pyritään nyt saamaan rakenteille alkuvuodesta 2023 ja valmiiksi syksyllä 2024. Aikataulu varmistuu, kun urakoitsija on valittu ja rakentamispäätös on tehty.

Lue lisää: ”Siitä tuli varsin hyvännäköinen” – Helsinkiläisperhe rakennutti itselleen kerrostalon

Mahdollista on sekin, että taloa ei rakenneta lainkaan. Arpiainen pitää tätä kuitenkin epätodennäköisenä. Hänen mukaansa täysin samanlaista tilannetta ei ole ollut muissa Saracon vetämissä hankkeissa, mutta yksi hanke on jouduttu päättämään alkumetreillä.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Gibraltarin asuntoja on markkinoitu Helsingin Pyrstötähden nimellä. Asukasryhmän kokoaminen alkoi marraskuussa 2020, ja siihen meni vajaa vuosi, Arpiainen kertoo.

”Kysyntä kohteelle oli hyvä.”

Arpiaisen mukaan kohteen suunnittelua viivästytti jonkin verran asukkaiden haluamien muutostöiden poikkeuksellisen suuri määrä. Lisää ongelmia tuli, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

”Ostajan löytäminen on tässä tilanteessa varmasti vaikeaa.”

Koronapandemia ja sota ovat kasvattaneet kustannuksia myös Atlantinkadulla, Arpiainen sanoo.

”Maailmantilanteen muutokset ovat olleet hankalia ennustaa ja ovat aiheuttaneet haasteita monissa rakennushankkeissa. Yksityishenkilöiden on varmasti erityisen haastavaa osata näitä ennakoida.”

Nyt synkkiä pilviä rakennusalan ylle keräävät nopea inflaatio ja korkojen nousu.

Ryhmärakennuttamiseen ryhtyvien osakkaiden tulee kuitenkin lain mukaan varautua rahoituksessaan asunnon hankintakustannusten kohoamiseen.

Havainnekuva Atlantinkadulle suunnitellusta kerrostalosta.

Osakkaat ovat jo rahoittaneet kerrostalohanketta, vaikka sen toteutumisesta tai lopullisesta hinnasta ei ole vielä varmuutta. Tämä on ryhmärakennuttamisen hankkeissa normaalia.

Käytännössä he ovat maksaneet omarahoitusosuutta rahoitusvastikkeen muodossa taloyhtiön tilille toukokuusta 2021 lähtien.

Arpiainen kertoo, että vastikkeiden periminen on keskeytetty keväällä toistaiseksi. Hän ei kerro, paljonko rahaa on tähän mennessä ehditty kerätä osakkailta.

Hankkeen kustannukset rahoitetaan osakkaiden omarahoitusosuuden lisäksi yhtiölainalla. Asuntojen hitas-arvot päivitetään toteutuneiden kustannusten mukaisesti, kun hanke päättyy.

Jos taloyhtiö päättäisi, ettei taloa rakenneta, osakkaat eivät saisi rahojaan takaisin, koska kerätyillä vastikkeilla on katettu kustannuksia, kuten suunnittelukuluja, Arpiainen sanoo.

Hankkeeseen siis liittyy paljon epävarmuutta. Arpiaisen mukaan ainakin yksi osakas on harkinnut irtautumista hankkeesta.

Vetäytyminen ei tosin ole helppoa. Jos osakas haluaa jättäytyä sivuun hankkeesta, ainoa keino on myydä osakkeensa. Tällä pyritään suojaamaan muita osakkaita, jotka ovat sitoutuneet hankkeeseen, Arpiainen sanoo.

”Ostajan löytäminen on tässä tilanteessa varmasti vaikeaa.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat