Näin paikalliset kuvailevat poliisi­operaatiota tuusulalaisella teollisuus­alueella

HS:n haastattelemat paikalliset pitävät Rajalinnan teollisuusaluetta Tuusulan Kellokoskella varsin rauhallisena.

Mestarintiellä asuva Urmo Pütsep hämmästeli tapahtumia Rajalinnan teollisuusalueella Tuusulan Kellokoskella.

23.10. 17:50 | Päivitetty 23.10. 18:12

Luotiliivein varustautuneet poliisit pujahtavat eristysnauhan ali ja kulkevat kohti harmaata teollisuushallia, joka seisoo soratien päässä. Koira haukkuu taustalla.

Poliisin vartioiman nauhan edessä parveilee joukko median edustajia. Uteliaat ihmiset pyörähtävät autolla viereisellä kääntöpaikalla.

Kaikki ovat etsimässä vastausta kysymykseen: mitä täällä tapahtui?

Sunnuntai valkeni dramaattisesti Rajalinnan teollisuusalueella Tuusulan Kellokoskella.

Poliisin mukaan Mestarintiellä tapahtui ammuskelu. Poliisin saamien ilmoitusten mukaan alueella sijaitsevan rakennuksen sisällä ja ulkopuolella oli ammuttu useita laukauksia.

Tilanteessa yksi ihminen loukkaantui lievästi muttei saanut ampumahaavoja. Alun perin poliisi arvioi, että useita ihmisiä olisi loukkaantunut.

Paikalta otettiin kiinni kymmenen täysi-ikäistä henkilöä, joiden osallisuutta tapahtumiin selvitetään. Poliisi tutkii tapausta muun muassa murhan yrityksenä.

Suuri osa HS:n teollisuusalueella jututtamista paikallisista pitää aamun tapahtumia yllättävinä. Heidän kertomansa mukaan alueella toimii muutamia moottoripyöräkerhoja, mutta varsinaisia levottomuuksia ei ole aiemmin ollut.

Yksi moottoripyöräkerhoista, Viikinki MC, pitää majaansa HS:n tietojen mukaan hallissa, jossa ammuskelu tapahtui. Tiedossa ei kuitenkaan ole, että ammuskelu liittyisi esimerkiksi kerhon toimintaan.

Luotiliivein varustautuneet poliisit saapuivat tapahtumapaikalle sunnuntaina päivällä.

Mustaan pilottitakkiin pukeutunut mies juo olutta tölkistä ja polttaa tupakkaa poliisin eristämän alueen ulkopuolella. Hän haluaa puhua, muttei kerro nimeään.

Mies sanoo omistavansa vuokrausfirman, jolla on tilat hallissa. Yrityksen nimeä hän ei suostu sanomaan. Hän kieltää, että ammuskelulla olisi yhteyttä moottoripyöräkerhon toimintaan.

”Tämä ei liity mitenkään tähän kokonaisuuteen, siihen, mitä ihmiset täällä harrastavat. Tässä on ulkopuolinen tekijä. Tuntematon ihminen on tullut paikalla ja ruvennut ammuskelemaan.”

Poliisi oli sunnuntai-iltaan mennessä kertonut epäillyistä tekijöistä ainoastaan sen, että he kaikki ovat täysi-ikäisiä.

Mies kertoo tietävänsä tapauksesta, koska hallin käyttäjät ovat hänen mukaansa viestitelleet ja jutelleet asiasta. Hän ei ole kuitenkaan halukas kertomaan tapahtumien yksityiskohdista HS:lle.

”Tässä hallissa kaikki tuntevat toisensa.”

Toisaalta mies väittää, ettei kukaan olisi loukkaantunut, toisin kuin poliisi kertoo.

Kadulle tilannetta ihmettelemään saapuu Urmo Pütsep. Hän kertoo asuneensa tien toisella puolella teollisuuskiinteistön alakerrassa nelisen vuotta.

”En ole koskaan nähnyt niin paljon poliiseja täällä. Ainakin viisi poliisiautoa oli”, mies kertoo aamun tapahtumista.

Hän sanoo, ettei ole kuullut laukauksia, mutta näki, kuinka poliisit laittoivat ”erikoisliivit päälle”.

”Palasin lauantai-iltana kotiin, söin ja menin nukkumaan. Olin varmaan liian väsynyt, kun en kuullut mitään.”

Paikalliset pitävät Rajalinnan teollisuusaluetta rauhallisena paikkana.

Muoviset puutarhakalusteet, nojatuoli, uuni ja kaksi rollaattoria lojuvat viereisen teollisuusrakennuksen edustalla. Oven edessä tupakoi parrakas mies.

Hänkään ei ole kuullut mitään, koska ”unenlahjat ovat niin hyvät”.

”Asun tässä. Tänään on ollut trafiikkia. En ole muuta kuullut kuin, että oli moottoripyöräkeho. Niitä on niin monta täällä”, mies kertoo.

”Kyllä täällä välillä käy poliisit pyörimässä. Milloin katalysaattoreita varastetaan...”

Kun tupakka on poltettu, mies jättää haastattelun kesken ja siirtyy sisälle.

Kadun toisessa päässä kiinteistöhuoltoyrityksen työntekijä Timo Volmer tuli näyttämään myynnissä olevaa autoaan mahdolliselle ostajalle.

Sitten alkoi tapahtua.

”Katsoin, että onpa paljon poliiseja: 6–7 poliisiautoa, osa siviiliautoja. Lopputuloksena poliisi meni nopeasti, kovaa vauhtia tuonne”, Volmer sanoo ja osoittaa Mestarintien päähän.

Mitään tavallisesta poikkeavaa eivät ole huomanneet No Name MC Southstate -nimisen moottoripyöräkerhon jäsenet Jukka Nietula ja Jari Vilmunen.

Kaverukset seisoskelevat kerhon pihassa Mestarintien ja Rajalinnantien risteyksessä. Heidän mukaansa kerhot ja yritykset elävät teollisuusalueella sulassa sovussa.

”Joku saattaa kumia polttaa tiellä. Se on ainoa rike”, Nietula sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat