Tutkimus: Lääkkeestä ei ollut apua korona­potilaiden toipumiseen

Joka kuudes koronaviruspotilas oli toipunut huonosti vuoden kuluttua sairaalahoidoista. Remdesiviirilääkityksestä ei ollut apua toipumiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan remdesiviirillä ei näytä olevan suurta vaikutusta koronavirustaudin pitkäaikaisoireisiin.

24.10. 11:45

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan remdesiviirilääkityksestä ei ollut pitkäaikaista apua koronaviruspotilaiden toipumiseen, elämänlaatuun tai pitkittyneen koronavirusinfektion oireisiin.

”Vuoden kuluttua sairaalahoidosta remdesiviirihoitoa saaneista 85 prosenttia ilmoitti toipuneensa koronataudista, kun verrokkiryhmässä heidän osuutensa oli 86 prosenttia”, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) tiedotteessaan.

Tutkimuksessa potilailta kysyttiin, mitä mahdollisia pitkittyneen koronavirustaudin oireita heillä oli vuosi sen jälkeen, kun he olivat päässeet sairaalasta.

26 prosenttia kertoi olevansa uupunut, 22 prosentilla oli nivelsärkyä, 19 prosentilla oli vaikeuksia muistamisessa ja 18 prosentilla oli keskittymisvaikeuksia. 15 prosenttia sairaalahoidossa olleista potilasta sanoi, ettei ole kuntoutunut koronavirustaudista, vaikka sairastumisesta oli kulunut jo vuosi.

Suomalaistutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedelehdessä.

”Julkaisemassamme tutkimuksessa remdesiviirillä ei näyttänyt olevan suurta vaikutusta pitkäaikaisoireisiin, ja noin 15 prosenttia potilaista oli vielä vuoden päästä sairaalahoidosta puolikuntoisia tai sitäkin huonommassa kunnossa”, sanoi Solidarity-tutkimusta Suomessa johtava urologian professori Kari Tikkinen tiedotteen mukaan. Hän työskentelee Husissa erikoislääkärinä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisessä Solidarity-tutkimuksessa on mukana 16 000 potilasta.

Aiemmin suomalaiset ovat Solidarity-tutkimuksessa osoittaneet, että remdesiviiri vähentää sairaalahoidossa kuolleisuutta koronatautiin, kun hoito aloitetaan varhain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat