Virheellisiä asunto­kuvia lipsahti markkinoille Helsingissä: Makuu­huoneista puuttuvat ikkunat

Helsingin kaupungin asunnot toi uusien asuntojen virheelliset kuvat markkinoille: osaan huoneista ei ollut lainkaan piirretty ikkunaa.

Havainnekuva Helsingin kaupungin asuntojen uudesta vuokrakerrostalosta, joka valmistuu Helsingin Tapanilaan alkuvuodesta 2023.

26.10. 11:21 | Päivitetty 26.10. 12:52

Helsingin kaupungin asuntojen (Heka) verkkosivuilla vuokra-asuntoa etsivä on saattanut ihmetellä, että joko taas.

Tapanilassa rakenteilla olevan kerrostalon pohjapiirustuksissa on nimittäin asuntoja, joissa ei ole lainkaan ikkunaa makuuhuoneessa. Kyseessä ovat kuitenkin Hekan virheelliset kuvat, jotka ovat levinneet verkossa.

Asiaa kummastelee muun muassa Helsingin Sanomien toimitukseen yhteyttä ottanut lukija.

”Ikävintä on, että asunnonhakijat eivät voi valita asuntoaan. Hakijat ovat yleensä siinä määrin asunnon tarpeessa, että heidän on pakko vastaanottaa se asunto, jota heille tarjotaan”, hän sanoo.

HS uutisoi kesällä 2021 Helsingin Kalasatamaan valmistuneista asunnoista, joiden makuuhuoneista puuttui niin ikään ikkuna ulos.

Lue lisää: Tällaisia ovat Helsingin upo­uudet asunnot, joiden makuu­huoneissa ei ole ikkunaa – Asunnon­ostajat iloitsevat, arkki­tehdit kauhuissaan

Arkkitehtikunnassa ratkaisua kritisoitiin ja pidettiin erikoisena. Lopulta rakennusyhtiö YIT päätti, ettei se enää aio rakentaa vastaavia asuntoja tulevaisuudessa.

Nyt tällaisia asuntoja näyttää kuitenkin tulevan myös vuokra-asuntomarkkinoille. Miten tällaiseen ratkaisuun on päädytty?

Hekan kiinteistöjohtaja Vesa Jurmu sanoo, että kyseessä on virhe.

”Liikkeellä on jotain ihme piirustusversioita, joissa ikkunoita ei näy. Ikkunat kyllä löytyvät kaikista makuuhuoneista.”

Jurmun mukaan kaikista huoneista on ikkuna ulos eikä esimerkiksi toiseen huoneeseen.

”Minulla on tässä nenän alla juuri piirustukset, joissa on kaikissa makuuhuoneissa ikkuna.”

Jurmu sanoo, että verkkosivuilla julkaistavia asuntopohjia yleensä yksinkertaistetaan.

”Sieltä otetaan ylimääräisiä merkintöjä pois. Siinä on tainnut lipsahtaa vähän muutakin pois. Täytyy korjata oikeat pohjakuvat nettisivuille.”

Hekan verkkosivuilla julkaistu pohjapiirustus kaksiosta, jonka makuuhuoneessa ei ole ikkunaa. Hekan mukaan piirros on virheellinen.

Tapanilaan junaradan läheisyyteen Jokipoikasenkaari 3:een tulee kaikkiaan 54 kaupungin vuokra-asuntoa.

Tammikuussa 2023 valmistuvien vuokra-asuntojen keskimääräinen kuukausivuokra on 14,28 euroa neliöltä.

Hekalle kerrostalon rakennuttaa Helsingin asuntotuotantotoimisto.

Pääkaupunkiseudulla on toteutettu monenlaisia erikoisia pohjaratkaisuja ja rakentamisratkaisuja asuintaloissa. Ehkä siksi kuva ikkunattomista huoneista ei aiheuta aivan sellaista epäuskoa kuin odottaisi.

Lue lisää: Helsinkiläisessä kerrostalossa asuntoihin rakennettiin liian matalat huoneet

Esimerkiksi kiinteistösijoitusyhtiö Kojamon rakennuttamassa vuokrakerrostalossa Vantaan Tikkurilassa kylpyhuone ja eteinen ovat käytännössä samaa tilaa.

Asunnoissa suihkua, wc-istuinta ja käsienpesuallasta erottaa ulko-ovesta ja vaatekaapeista vain kevyet liukuovet.

Julkisuuteen ovat päätyneet myös esimerkiksi Herttoniemessä tekeillä olevat ja jo valmistuneet asunnot, joissa on liian matalia huoneita.

Lue lisää: Rakennuttaja keksi tavan kiertää sääntelyä: Vantaalle tehtiin talo, jonka asunnoissa on vessa eteisessä – ”Mielestäni tämä on innovatiivinen ratkaisu”

Juttua päivitetty 26.10. klo 12.52: Lisätty tieto asuntojen vahvistetusta keskimääräisestä vuokrasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat