Helsingin seudulla etsitään terveys­keskuksiin lääkäreitä jo yli 10 000 euron kuukausi­palkalla

Vuokralääkärit tienaavat huomattavasti kuntien omia työntekijöitä enemmän. Helsinki laskee juuri tarkemmin, mitä itse tekeminen tai ostaminen lopulta tarkoittaa veronmaksajalle.

Potilas lääkärin vastaanotolla.

30.10. 19:23

Helsinkiin ja Uudellemaallekin on syntynyt kahden kerroksen työmarkkinat sote-alalle.

Jos lääkäri oli suoraan töissä Helsingin kaupungin terveyskeskuksessa, hän sai alkuvuodesta palkkaa keskimäärin 6 400 euroa.

Palkka perustuu osin suoritteisiin, joten vaihtelua on paljon. Tuoreinta lukua ei tiedetä tietojärjestelmä Sarastian ongelmien vuoksi.

Palkat alkavat eri lukemista, jos lääkäri on samassa terveyskeskuksessa yksityisen toimijan välittämänä.

Pääkaupunkiseudullakin on etsitty vuokralääkäreitä terveyskeskuksiin yli 10 000 eurolla kuussa. Porvoossa terveyskeskuksen kiirevastaanotolta tarjotaan 12 500 euron kuukausipalkkaa ja 1 500 euron sitoutumislisää.

Alkusyksystä sosiaalisessa mediassa jaettiin vielä nokkelampaa esimerkkiä Helsingistäkin, mutta se oli väärennös. Itä-Helsingin terveyskeskuksissa vuokralääkärinä työskentelemisestä ei siis oikeasti ole tarjottu samaa palkkaa kuin Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtajalle Juha Jolkkoselle.

Muilla työvoimapula-aloilla palkat ovat merkittävästi pienempiä, mutta hoitajatkin hyppäävät keikkalaisiksi usein paremman palkan perässä.

Tämä on ollut kauan arkea syrjäseuduilla. Nyt ilmiö tulee näkyviin suurissa kaupungeissakin.

Helsinki tuottaa yhä suuren osan terveyskeskuspalveluista itse.

Yksityisiltä ostetaan kolmella tavalla niitä täydentämään. Kaupunki on parhaillaan tekemässä laskelmia siitä, miten paljon yhden lääkärin työpanos milläkin tavalla kaupungille maksaa.

Ensiksikin, yksityisiltä ostetaan suoraan vuokratyöntekijöitä, jos palveluja ei muuten kerta kaikkiaan saada pelaamaan.

Tällainen ostos tehtiin esimerkiksi Vuosaareen ja Myllypuroon Mehiläiseltä kahdeksi vuodeksi vuonna 2021.

Sopimukseen kuuluvien lääkärien ja hoitajien määrää on säädetty hiukan matkan varrella. Siksi saammekin asiakirjoista laskettua esimerkin siitä, paljonko vuokralääkäri voi veronmaksajille maksaa.

19 kuukautta yhden lääkärin työpanosta oli 270 000 euron arvoinen. Kuukautta kohden Helsinki siis maksaa Mehiläiselle reilut 14 000 euroa.

Itse palkattu terveyskeskuslääkäri maksaa sivukuluineen kaupungille noin 8  300 kuussa, luvussa ei ole vielä esimerkiksi lomarahoja mukana.

Hallitumpi tapa purkaa ruuhkia palveluissa ovat palvelusetelit. Niiden arvo on tasapainoilua: liian halvalla palveluntuottajia ei saada. Vuonna 2021 palveluseteleitä käytettiin reilut 18 000, kun lääkärikäyntejä Helsingin terveyskeskuksissa kaikkiaan oli 260 000.

Kolmantena ovat terveysasemien ulkoistamiset kokonaan. Niitä on tehty kokeiluna kaksi: Kannelmäki ja Ruoholahti.

Näissä kaupunki ostaa palveluja samalla hinnalla kuin se tuottaisi niitä itse. Veronmaksajalle ei siis suoraan ole merkitystä sillä, mitä yksityiset maksavat työntekijöilleen.

Syveneekö lääkäripula lisää, jos lääkärit karkaavat palkkojen perässä kaupungin omilta palkkalistoilta?

Toimialajohtaja Jolkkonen pitää ilmiötä Helsingissä pienenä. Harva haluaa tilapäistä vuokratyötä koko uransa. Varsinaisia vuokralääkäreitä on terveysasemilla juuri nyt nuo kuusi, terveysasemien lääkärivakansseja 300.

”Yleensä ihmiset haluavat työstä muutakin kuin maksimaalisen palkan. Siis esimerkiksi pysyvän työyhteisön.”

Samalla hänestä julkisen työnantajan pitää yhä arvioida omaa palkanmaksukykyään.

”Emmehän me voi maksaa kaikille 13 000 euroa kuussa. Mutta pitää tutkia, mikä on perusteltu taso.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat