Heleniltä roima korotus sähkön hintaan – katso laskurista, paljonko sähkö­laskusi kallistuu joulukuussa

Helen tiedotti jälleen uudesta sähkön hinnankorotuksesta. Se oli jo neljäs korotus samana vuonna.

Sähkölinjoja Helenin voimalaitosalueella Vuosaaressa Helsingissä.

25.10. 14:52 | Päivitetty 25.10. 16:12

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen korottaa joulukuun alussa sähkön asiakashintoja keskimäärin 60 prosentilla. Korotus on peräti neljäs tämän vuoden aikana.

Korotus kohdistuu niihin talouksiin, joissa on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Näitä kotitalouksia on alle 200 000.

Helenin edellinen hinnankorotus noin 24 senttiin kilowattitunnilta tuli voimaan lokakuun alussa. Joulukuun alussa perussähkön hinta nousee noin 38,3 senttiin kilowattitunnilta.

Helen perustelee uutta korotusta pörssisähkön korkeilla päivähinnoilla. Korkeat päivähinnat vaikuttavat etenkin niissä tilanteissa, joissa lisää sähköä ostetaan korkean kysynnän tunneille.

Sähkölasku nousee tavanomaisessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa (vuosikulutus 18 000 kilowattituntia) noin 227 eurolla kuukaudessa. Sellaisessa omakotitalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä (vuosikulutus 5 000 kilowattituntia), korotus on 63 euroa kuukaudessa.

Kerrostaloasukkaan noin 2 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella korotus on 25,20 euroa kuukaudessa.

Alla olevalla laskurilla voit katsoa, miten hinnankorotus vaikuttaa omaan sähkölaskuusi:

Helenin mukaan asiakashinta on korotuksen jälkeenkin markkinahintoja edullisempi. Johdannaismarkkinoilla sähkönhinta oli lokakuun 10. päivänä ilman arvonlisäveroa joulukuulle 37,88 senttiä ja tammikuulle 43,55 senttiä kilowattitunnilta.

Maan hallitus on esittänyt arvonlisäveron tilapäistä alentamista 24 prosentista 10 prosenttiin. Alennus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Jos alennus tulee voimaan joulukuussa, Helen siirtää sen asiakasmaksuihin. Ajatus on, että arvonlisäveron alennus ulottuisi huhtikuun loppuun saakka.

Alla olevalla laskurilla voit laskea, paljonko nykyisen sähkösopimuksesi päivittäminen uuteen määräaikaiseen sopimukseen voi maksaa. Laskurissa on myös Energiaviraston sähkövertailu­palvelun halvin toistaiseksi voimassa oleva sopimus­tarjous sekä pörssisähkön hintakehitys elokuun alusta alkaen.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat