Nainen on taistellut tupakan­savua vastaan jo yli 10 vuotta – Syyttää kaupunkia vähättelystä

Haagassa asuva nainen on valittanut asiasta useita kertoja eri oikeusasteisiin.

31.10. 14:59

Helsingin Haagassa asuva nainen on käynyt vuosia oikeustaistelua tupakansavun vuoksi.

Naisen mukaan kerrostalon alemman kerroksen asukas on tupakoinut asunnossaan ja haju on levinnyt ylempään asuntoon, jossa nainen asuu.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi äskettäin naisen tekemän tuoreen valituksen Helsingin kaupunki­ympäristö­lautakunnan ympäristö- ja lupajaoston viime vuoden päätöksestä.

Tuossa Helsingin kaupungin päätöksessä todettiin, että asia on ollut vireillä poikkeuksellisen pitkään ja asiaa ovat tutkineet useat eri tarkastajat. Tarkastajat eivät ole havainneet terveyshaittaa aiheuttavaa tupakanhajua.

Nainen piti uudessa valituksessaan Helsingin selvitystä asiasta ”vähättelevänä” ja ”epäoikeuden­mukaisena” ja vaati tupakansavun ja sen haittojen tutkimista niin, että vältetään ”asenteellisia tutkimuksen tekijöitä”.

Naisen mukaan tupakan hajusta on syntynyt terveysongelmia. Lisäksi naisen kertoo havainneensa asuntonsa pinnoilla tummentumia.

Nainen ryhtyi toimiin vuonna 2009, jolloin Helsingin kaupungin ympäristökeskus käsitteli asiaa useamman kerran.

Ympäristökeskus eli nykyinen ympäristöpalvelut teki useita tarkastuksia asuntoon eikä huomannut, että asuntoon kulkeutuisi terveyshaittaa aiheuttavaa tupakansavua.

Ympäristöpalveluiden mukaan tummentumat ovat aiheutuneet normaaleista epäpuhtauksista.

Asian käsittelyä on Helsingin lausunnon mukaan hankaloittanut asukkaan ja taloyhtiön välinen riita. Nainen ei ole hyväksynyt taloyhtiön rakennekorjauksia vaan on sen sijaan purkanut rakenteita väitteidensä todistamiseksi.

Myös taloyhtiö on selvittänyt asiaa. Taloyhtiön selvityksen mukaan naapurihuoneistossa ei tupakoida.

Naisen mukaan asiaa ei ole käsitelty riittävästi ja perusteellisesti. Hän on tehnyt toistuvasti Helsingin lautakunnan päätöksestä valituksen eri oikeusasteisiin.

Aiemmilta valituskierroksilta on muun muassa korkeimman hallinta-oikeuden päätös vuodelta 2017. Siinä, samoin kuin muissakin eri oikeusasteiden päätöksissä, valitukset hylätään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat