Tuhannet ihmiset odottavat yhä Helsingin palkka­sotkun selvitystä

Helsingin palkkasotku on tukkinut asiakaspalvelun. Jonossa on 10  000 yhteydenottoa, osa on odottanut palkkansa selvitystä kesäkuusta asti.

Pormestari Juhana Vartiainen esitteli Helsingin talousarvioesitystä vuodelle 2023 lokakuussa.

26.10. 9:28 | Päivitetty 26.10. 10:00

Helsingin palkanmaksuongelmien ahdinko jatkuu läpi syksyn. Palkkavirheiden osuus on laskenut kesän huippulukemista, mutta samaan aikaan ongelmia ratkova asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Sarastia-palkanmaksujärjestelmän aiheuttamasta palkkakaaoksesta ja sen ratkaisuista tiedottivat henkilöstöä keskiviikkoaamuna pormestari Juhana Vartiainen ja palkanlaskennan vakauttamisesta vastaava johtaja Kirsti Laine-Hendolin.

Ongelmat palkanmaksussa ovat aiheuttaneet Vartiaisen mukaan ”kohtuutonta haittaa” ja kaupungin maine työnantajana kärsinyt ”syystä”.

Syyskuussa palkkavirheitä oli ollut 5,8 prosentissa palkkalaskelmista, kun kesäkuussa virheitä oli jopa 12 prosentissa. Lokakuussa määrä oli laskenut 4,2 prosenttiin. Lokakuun prosenttiosuus kuitenkin nousee, tiedotustilaisuudessa kerrottiin,, kun asiakaspalvelun jonoja saadaan purettua.

Tällä hetkellä palkanlaskennan asiakaspalvelun jonossa on lähes 10 000 yhteydenottopyyntöä. Yhteydenottopyyntöjen määrä on noussut kuukausittain ja korjaustahti on samaan aikaan hidastunut. Asiakaspalveluun on kaupungin mukaan palkattu lisää työvoimaa ja rekrytoitu uusi palvelupäällikkö.

Viimeisen kahden viikon aikana asiakaspalveluun on kertynyt enemmän korjaamatta olevia palkkavirheitä, kuin edellisiä on ehditty korjaamaan.

Suurin osa virheistä koskee puuttuvia palkkoja. Lokakuun puolen välin aikaan palkka puuttui osittain yli 4 000 palkasta ja kokonaan 96 palkkaa oli kokonaan maksamatta. Yli 1 200 palkassa oli maksettu liikaa rahaa.

Kaupungin tämän hetkisenä tavoitteena on, että lokakuun loppuun mennessä kaikki kesäkuun loppuun mennessä tapahtuneet virheet olisi korjattu.

Korjaamistahti on kaupungin mukaan hidastunut, sillä virheet ovat monimutkaisia ja ne joudutaan korjaamaan käsityönä. Nyt tavoitteena olisi se, että virheitä ei syntyisi.

Kaupunki ei ole tähän mennessä vielä maksanut henkilöstölle kuuluvia viivästysmaksoja myöhässä olleista palkoista. Viivästysmaksujen laskeminen ja maksaminen on tarkoitus aloittaa nyt.

Oikaisu 26.10. klo 10.10: Korjattu otsikon ja ingressin muotoilu, jonka mukaan jonossa olisi ollut 10 000 soittajaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat