Husin uusien sairaala­hankkeiden hinta nousi kymmenillä miljoonilla

Inflaatio on nostamassa Husin Jorvin ja Tammisairaalan rakennushankkeiden kuluja.

Jorvin sairaalan rakennuksia vuonna 2019.

26.10. 11:07

Helsingin ja Uudenmaan sairaaloiden rakennushankkeet maksavat kymmeniä miljoonia euroja aiempia arvioita enemmän.

Jorvissa menossa olevan vuodeosastojen uusimisen hinta-arvio nousee 259 miljoonaan euroon 232 miljoonasta. Tammisairaalan eli uuden silmäsairaalan rakentaminen Helsingissä maksaakin nyt noin 149 miljoonaa, kun aiempi arvio oli 140 miljoonaa.

Syyt ovat pohjimmiltaan pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Tai siis niistä juontuvat pula rakennusmateriaaleista, energian hinnannousu ja inflaatio laajemmin.

Husin yhtymäkokous käsitteli ensi vuoden investointiohjelmaa ja neljän seuraavan vuoden investointisuunnitelmia kokouksessaan keskiviikkona.

Husilla on runsaasti korjausvelkaa. Monia peruskorjauksia ja suuria sairaaloiden rakennushankkeita kuten uusi Laakson sairaala on jo valmiiksi kesken tai katsottu välttämättömiksi aloittaa pian.

Lähivuosille on suunniteltu esimerkiksi isoja rakennushankkeita Peijaksen sairaalan alueelle.

Tänä syksynä on tehty myös päätöksiä yli 200 miljoonan rakennushankkeesta Helsingin Meilahteen. Sillä rahalla saadaan myöhemmin tällä vuosikymmenellä uusi sairaala-apteekki, keskuskeittiö ja pysäköintitalo vanhan hallintorakennuksen paikalle.

Lue lisää: Jälleen uusi jättihanke Meilahden sairaala-alueelle – Rakennuksen hintalappu on yli 200 miljoonaa euroa

Näistä syistä Husissa lasketaan, että se tarvitsee investointeihin vuoteen 2026 mennessä yli miljardi euroa, vaikka joitain hankkeita on lykätty.

Sote-uudistuksen vuoksi Hus tarvitsee valtioneuvostolta luvan ottaa lainaa investointeihin. Hus ja valtio ovat olleet eri kannoilla tämän lainanottovaltuutuksen määrästä, mutta asiasta on neuvoteltu pitkin syksyä..

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat