Kuukausilippujen hinnat nousemassa reilusti Helsingin seudun joukkoliikenteessä

HSL:n lippujen hinnat nousevat suurella todennäköisyydellä reilusti. Korotukset osunevat juuri eniten matkustaviin.

HSL:n lippuautomaatti Elielinaukiolla.

27.10. 11:52

Joukkoliikenteen kuukausilippujen hinnat ovat nousemassa Helsingin seudun liikenteen (HSL) kahdella ydinvyöhykkeellä liki 10 prosentilla.

Käytännössä tämä tarkoittaisi HS:n tietojen mukaan nykyisen 65,20 euron kuukausilipun kallistumista 71,50–71,80 euroon riippuen siitä laskelmasta, miten muutos opiskelija-alennuksissa täsmentyy.

Korotustahti on roima, koska vielä viisi vuotta sitten Helsingin, Espoon ja Vantaan sisäiset kuukausiliput maksoivat 54,70 euroa.

AB- ja BC-vyöhykkeille alun perin ehdotettu 8 prosentin korotus ei enää riitä, koska HSL:n hallitus aiemmin supisti karsintalistaa, jolla tavoiteltiin yhteensä 7,8 miljoonan euron säästöjä menoissa. Tämä tarkoittaa, että koska aiemmin säästettiin esitettyä vähemmän, on nyt rahaa saatava jostain enemmän.

Lastenrattaita kuljettavien maksuttomien matkojen karsinta olisi säästänyt menoja kahdella miljoonalla ja opiskelija-alennuksen myöntäminen vain opintotuen saajille 2,3 miljoonalla eurolla.

Hallitus halusi pitää voimassa lastenrattaita kuljettavien maksuttomat matkat ja opiskelija-alennus halutaan nyt kohdistaa päätoimisiin opiskelijoihin.

Nurin menneessä pohjaesityksessä muille lipputyypeille esimerkiksi kolmen vyöhykkeen ABC-lipuille ei edes esitetty korotuksia.

ABC-lipulle esitettiin jopa pikkuruista yhden prosentin leikkausta siten, että nykyinen 99,80 euron kuukausilippu halpenisi ensi vuonna 98,90 euroon.

Tämä voi vielä muuttua valmistelussa.

Valtaosa HSL:n lipputuloista kertyy AB- ja BC-vyöhykkeiltä, jotka kattavat Helsingin, Espoon ja Vantaan alueen. Näille kahdella vyöhykkeellä tehtävien matkojen osuus lipputulokertymästä on 79 prosenttia.

Kolmen vyöhykkeen ABC-lippu tuottaa HSL:n lippukertymästä 14 prosenttia. Muiden lipputyyppien merkitys kokonaisuudessa on prosentin luokkaa.

HSL:n hallituksessa on lähdetty siitä, että korotukset viedään tällä kertaa enimmäkseen kausilippuihin. Kertalipuissa korotus olisi 2,80 eurosta kolmeen euroon AB- ja BC-vyöhykkeillä. Poikkeus olisi CD-vyöhyke, jossa kertalipun hinta laskisi nykyisestä 3.20 eurosta kolmeen euroon.

HSL:n mobiililippuihin on luvassa operaattorilisä, joka alle 50 euron ostotapahtumassa noin neljä senttiä.

HSL:n hallitus käsittelee uusia lipputaksoja ensi viikon tiistaina.

Hallituksessa isot ryhmät ovat sitoutuneet lipputulokertymässä 381 miljoonan euron tavoitteeseen, koska Helsinkiä lukuun ottamatta jäsenkunnat ovat viestittäneet, etteivät ne enää pysty maksamaan korona-aikana korotettua subventiota.

Pandemian aikana kuntaosuudet ovat nousseet yli 60 prosenttiin.

Kuntien maksama osuus nousee joka tapauksessa ensi vuonna noin 60 miljoonalla eurolla, koska länsimetron jatkeen aloitus nostaa HSL:n maksamia infrakorvauksia huomattavasti.

HSL tai HSL:n hallitus eivät pysty määräämään jäsenkuntien kuntaosuuksia, vaan budjetti on mitoitettava sen mukaan, mitä jäsenkunnat suostuvat maksamaan.

Helsingin seudun joukkoliikenteessä on pyritty siihen, että lipputuloilla katetaan noin puolet menoista ja jäsenkuntien verovaroista katetaan loput.

Ensi vuonna HSL on laskuttamassa jäsenkunnilta kuntaosuuksina 489,1 miljoonaa euroa, mikä kattaa 55 prosenttia HSL:n menoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat